IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de verschillen tussen een spaarrekening en een spaardeposito

Je financiële buffer, geld dat je niet kunt missen, een bedrag dat je over niet al te lange tijd uit wilt geven... De beste en veiligste plek daarvoor is de bank. Sparen!

Grofweg kun je op twee manieren sparen: op een spaarrekening of op een spaardeposito. Welke kies je? Een overzicht van de verschillen én de (bijbehorende) voor- en nadelen, onderverdeeld:

  1. Wel of geen vaste looptijd
  2. Vaste of variabele rente
  3. Het rentepercentage

Lees ook: Waarom je geld op de bank veiliger is dan thuis

1. Wel of geen vaste looptijd

Op een spaardeposito staat je geld vast, voor een vooraf bepaalde looptijd. Variërend van één of enkele maanden tot wel vijfentwintig jaar. Een populaire periode is één jaar. Tussendoor kun je geen geld opnemen (wil je dit wel en biedt je bank die optie, dan betaal je in elk geval een boete). Dat is een nadeel als je je geld onverwacht toch eerder nodig hebt.

Op een spaarrekening staat je geld in principe niet vast. En dus kun je er bij wanneer jij dat wilt. Je kunt tussendoor geld bijstorten en opnemen. Veel meer vrijheid, dus. Maar het betekent ook dat er meer discipline nodig is. Dat is bij een deposito dan weer niet het geval.

Lees ook: Dus je wilt depositosparen? Lees dit dan eens.

2. Vaste of variabele rente

Als je op een spaardeposito spaart, staat niet alleen je geld vast, maar ook de rente. Die geldt vanaf het moment dat je de deposito afsluit, tot het einde van de looptijd. Voordeel: je weet precies waar je aan toe bent. Daalt de spaarrente, dan zit jij goed, want jouw rente daalt niet mee. Maar: rentes kunnen natuurlijk ook stijgen. En inderdaad, dan stijgt jouw rente niet mee.

Over geld dat op een gewone spaarrekening staat ontvang je een variabele rente. Als de bank de spaarrente aanpast, krijg jij dat percentage. Dat kan zowel goed (stijging) als minder fijn (daling) uitpakken.

3. Het rentepercentage

Heel belangrijk, natuurlijk: hoe hoog is de spaarrente? Deposito's staan erom bekend dat ze een hogere rente bieden dan de 'gewone' spaarrekening. En hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente dan vervolgens is. Voordeel van een deposito.

Independer schrijft: Op een deposito ontvang je een hogere rente dan op een spaarrekening. Want bij een deposito weet de bank zeker dat jouw geld voor een bepaalde tijd bij hen vaststaat en dat is voor een bank wel zo prettig.

Maar: die vlieger gaat niet altijd op. Op een deposito bij bank X krijg je niet per definitie een hogere rente dan op de spaarrekening van diezelfde (of een andere) bank. En: ook als de rente op een deposito wél hoger is dan die op een spaarrekening, gaat het alsnog niet om fantastische percentages.

Lees ook: Op een deposito krijg je niet altijd meer rente dan op een gewone spaarrekening

Dat kun je allemaal zien in onderstaande tabel (let op: de tabel toont een aantal voorbeelden, slechts ter illustratie).

Aanbieder Max. rente deposito 1 jaar vast Max. rente deposito 2 jaar vast Max. rente deposito 5 jaar Max. rente spaarrekening
NIBC Direct 1,10% 1,20% 1,40% 0,80%
LeasePlan  1,05%% 1,15% 1,40% 0,80%
a.s.r. bank 1,00% 1,10% 1,40% 0,60%
NN 0,90% 1,00% 1,40% 0,90%
SNS Bank 0,10% 0,15% 0,50% 0,75%
ASN Bank 0,10% 0,10% 0,50% 0,60%
Triodos Bank 0,00% 0,00% 0,40% 0,20%
Rabobank 0,10% 0,15% 0,50% 0,40%
Bron: Spaarrente.nl (10-06-2016)

Wil je meer lezen over sparen? Kijk dan eens hier!

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

Door de inflatie, vermogensbelasting en lage rente lekken er ongemerkt e... Lees verder ›