IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie misverstanden over autoverzekeringen

Een nieuw gezicht op de site! Roger van der Linden is vice-voorzitter van Adfiz, branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs. Ook is hij eigenaar en financieel adviseur bij Van der Linden Adviesgroep.
Op IEXGeld zal Roger vanaf nu iedere maand een bijdrage leveren, waarin hij zijn kennis en tips met je deelt. Hieronder vind je zijn eerste artikel.

Hoe moet je je auto verzekeren? Is dat alleen afhankelijk van de leeftijd van de auto, of komt er meer bij kijken? Ik geef inzicht in een paar veel voorkomende misverstanden, zodat je beter voorbereid je keuze kunt maken.

Misverstand 1: Volledig casco is altijd de beste keuze

De volledig casco-autoverzekering, ook wel all risk-verzekering genaamd, is de meest uitgebreide autoverzekering.

Deze verzekering vergoedt schade aan je auto, ook als je zelf de veroorzaker bent. Je bent bovendien verzekerd tegen vandalisme en diefstal. Er bestaan veel misverstanden over. Een all-risk verzekering wordt bijvoorbeeld vaak afgesloten bij auto's tot vijf jaar oud. Daarna is de waarde van je wagen zo gedaald dat het in sommige gevallen zonde is om te betalen voor all-risk.

Het is niet altijd verstandig om deze vuistregels te hanteren. Er is tegenwoordig zoveel maatwerk mogelijk. De premies komen niet meer uit een boekje, maar worden berekend op basis van heel wat variabelen, waardoor de premieverschillen tussen all-risk en WA (wettelijke aansprakelijkheid) soms kleiner zijn dan je zou verwachten.

Als je een oude brik hebt, kan de premie voor all-risk zo weinig hoger zijn, dat het toch interessant is om daarmee alleen al ruitschade af te dekken.

Misverstand 2: nieuwwaarderegelingen zijn altijd 1 jaar

De nieuwwaarderegeling is de regeling waarbij de verzekeraars de nieuwwaarde van je auto uitkeren als je auto wordt gestolen of total loss wordt verklaard.

Je leest vaak dat dit alleen voor het eerste jaar geldt. Dat klopt alleen niet. Je hebt ze in één, twee en drie jaar en daar valt dus veel te kiezen. Je kunt ook aanvullende zaken als aanschafwaarde of vervangingswaarde kiezen naast dagwaarde. En dan is je auto opeens veel langer een all risk-verzekering waard dan de standaard vijf jaar die geopperd wordt.

Misverstand 3: Na 5 en 8 jaar moet je je verzekering downgraden

Als je auto 5 of 8 jaar oud is zou je je verzekering volgens prijsvergelijkers moeten downgraden.

Maar wat als je je auto gefinancierd hebt en je rijdt hem total loss met alleen een WA-verzekering? Dan blijf je met de volledige restschuld zitten. Of wat als je voor je werk afhankelijk bent van je auto en onvoldoende buffers hebt?

Vaak is er bovendien bij een uitgebreidere dekking ook een vervangende auto-regeling. Toch makkelijk als je de volgende dag gewoon op je werk verwacht wordt. Misschien op zichzelf onvoldoende reden om all risk te houden, maar wel een reële overweging. Zeker bij beperkte premieverschillen.

Lees ook: Kijk verder dan de premie als je een autoverzekering kiest

Tot slot

Een autoverzekering is een product met veel keuzeopties. Bovendien moet je je onder andere afvragen waar je je auto voor gebruikt, hoe groot het probleem is als je geen auto hebt, en wie er in de auto rijden en meerijden. Daarnaast spelen bijvoorbeeld regio, type auto, leeftijd en jouw financiële middelen ook mee.

Lees ook: Een autoverzekering afsluiten: maak de juiste keuze en bespaar

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›