Tom Muller mag zijn werk als aandelenanalist dan hebben neergelegd, aan stoppen met de markt volgen denkt hij nog allerminst. Iedere dag houdt hij de beurzen in de gaten en nu hij niet meer als analist werkt, is hij zelfs begonnen met beleggen voor zichzelf.
"Niet voor het geld, maar voor het plezier en om gelijk te krijgen," lacht Tom. "Ik heb 35 jaar niet belegd, omdat ik vond dat ik het niet kon verenigen met mijn werk als analist. Nu ben ik een maand of vier, vijf bezig en het gaat goed. Het gaat tot nu tot nu toe ruimschoots beter dan de markt."
Tom kan dan ook stoelen op veel ervaring door zijn lange staat van dienst: 45 jaar lang werkte hij in de financiële wereld. De geboren en getogen Amsterdammer studeerde en paar jaar Rechten, maar dat was geen groot succes. "Toen ik uit militaire dienst kwam, stuurde mijn vader me eigenlijk naar ABN en ik kwam terecht aan de effectenkant. Daar werd ik gegrepen door het vak. Ik vond het erg enerverend."
Zo enerverend dat hij zijn hele carrière in de bankensector bleef werken. "Ik heb bij acht banken gewerkt, waaronder ABN, Rabobank, Staal Bankiers en Julius Baer. De meeste beleggers zullen mij echter van Theodoor Gilissen kennen, waar ik de laatste tien jaar heb gewerkt."
Lees ook: Martine Hafkamp: 'Neem nooit meer risico dan bij je past'
Eerst verdienen, dan uitgeven
Tom komt uit een vrij conservatief gezin. "Mijn ouders waren een middenklasse gezin en wat betreft financiën redelijk voorzichtig en behoudend. Zij zijn echt van de oude stempel: eerst geld verdienen, dan pas uitgeven. Ik heb dat ook, maar minder. Als ik een nieuwe boot wilde kopen, kocht ik die, ook al moest ik ervoor lenen bij de bank."
"Die trend zet zich door als ik naar mijn kinderen en kleinkinderen kijk. Ik merk dat mijn kinderen hun geld nog makkelijker uitgeven. Laatst vond ik op zolder een tafel van 40 jaar oud, dat vind ik nog een prima tafel. Maar hun generatie wil bij wijze van spreken om de drie jaar nieuwe meubels. Daaraan merk je dat we echt in een consumptiemaatschappij zitten. Hoewel ik het wel een positief punt vind dat veel jaren '60- of jaren '70-meubels nu juist weer hip zijn en worden hergebruikt. Die retrostijl kan ik wel waarderen."
Help anderen met je kennis
Een belangrijk punt dat hij graag mee wil geven is dat het van groot belang is om anderen te helpen. "Als je ergens goed in bent en je kunt anderen daarmee helpen, dan moet je dat altijd doen. Ik geef bijvoorbeeld drie à vier keer in de week korfbaltraining aan kinderen. Ik hoef daar ook niets voor te hebben, want ik heb er plezier in en ben blij dat ik ze verder kan helpen."
Die lijn trekt hij door als het gaat om financiën. "Ik heb weleens mensen van de sportclub advies gegeven, ik blijf toch een aandelenmannetje. Maar ik moet erbij zeggen dat je eigenlijk geen individuele aandelen kunt aanbevelen. Ik kan niet in de portefeuille kijken van diegene en je moet te allen tijde kunnen manoeuvreren. Het werkt niet als diegene jouw advies opvolgt, maar aan de andere kant ook zijn eigen gang gaat. Twee kapiteins op één schip gaat niet werken."
Bekijk ook: Jacoline Overdevest: "Met m'n geld maakte ik als 15-jarige de IT-bubbel mee"
Misrekening
Is hij als analist weleens goed het schip in gegaan? "Dat is weleens gebeurd ja. Een goed voorbeeld is Imtech. Ik had volledig vertrouwen in de opbouw van het bedrijf, maar door interne oplichting is het helaas ten onder gegaan. De algemene directie heeft daar te weinig zicht op gehad."
Het treurigste is: het had niet gehoeven. Ik heb veel met de klanten van het bedrijf gesproken en er zijn nooit problemen geweest met producten of diensten. Het was gewoon een mooi bedrijf, dat door interne oplichting de geest heeft gegeven. Ik ben teleurgesteld in mezelf dat ik dat niet goed ingeschat heb. Uiteindelijk ben je toch verantwoordelijk voor je klanten. Zij waren ook erg teleurgesteld, maar ze weten dat deze dingen kunnen gebeuren."
En waar heeft Tom veel succes mee gehad? "Ik vind het leuk als ik op fundamenteel vlak dingen goed inschatte, als er bijvoorbeeld iets aan het ontwikkelen is dat wat kan worden. Denk dan aan biotechnologie, waarvan Galapagos een mooi voorbeeld is."
Check ook: Hella Hueck: "Het gaat erom dat je je prettig voelt bij financiële keuzes"
Uit de bocht
En als hij terugkijkt op zijn carrière, welke gebeurtenis op de financiële markten is Tom dan het meest bijgebleven? "Dat is de kortstondige beurscrisis van 1987. Er was eigenlijk niets aan de hand, maar beleggers leken te denken: we gaan wel erg hard. De aandelenmarkten stegen, maar de rente steeg ook."
"In de week voordat het gebeurde was ik op een symposium in de VS. Er werd gevraagd: wie denkt dat de S&P 500 gaat dalen? Slechts één iemand stak zijn vinger op. De week erop daalde de index met 500 punten op één dag. Feitelijk was er niets aan de hand, want binnen drie maanden was de index weer op niveau. We waren gewoon uit de bocht gevlogen."
Nuchter verstand
De oud-analist vindt dat beleggers goed moeten weten wat ze doen, en dat ze zich daarbij niet te veel moeten laten leiden door de waan van de dag. "Gebruik je nuchtere verstand. Zorg dat je de bedrijven waarin je belegt goed begrijpt. Hoe zit het bedrijf in elkaar? Hebben ze een goed product? Staat dat product over tien jaar nog? Wat voor management of directie zit er? Wat dat betreft moet je gewoon je huiswerk goed doen."
Het is een open deur, maar ook spreiding is erg belangrijk. "Als je tien beleggingen hebt, kunnen ze nooit alle tien succesvol zijn. Houd er rekening mee dat twee of drie van de tien slecht zullen uitpakken. Als je maar zorgt dat je gemiddelde goed is."
Lees ook: Leren beleggen in aandelen? Stel jezelf eerst deze vragen!
Beleggen voor lange termijn
"En tot slot: Als je eigenlijk geen geld hebt om te beleggen, doe het dan niet. Je moet gewoon goed kunnen leven, een beetje spaargeld hebben en als je daarnaast nog wat over hebt waar je niets mee doet, kun je dat gaan beleggen. Je moet er niet afhankelijk van zijn, want dat is vragen om problemen."
En heb een beetje geduld. "Ik heb het de laatste jaren ook wel gemerkt. Mensen willen steeds sneller resultaat. Maar je moet je investeringen de tijd geven om zo'n drie tot vijf jaar te 'rijpen'. Dan kan het geld zijn werk doen voor jou. Op die manier kun je met aandelenbeleggingen op lange termijn succesvol een extra pensioenreserve opbouwen."
Meer interviews lezen? Klik hier!