IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie dingen die je moet weten over huwelijkse voorwaarden

Wie voorafgaand of tijdens het huwelijk geen afspraken met de ander maakt, is getrouwd in gemeenschap van goederen. De wet schrijft namelijk voor dat je in gemeenschap van goederen met elkaar trouwt, tenzij je huwelijkse voorwaarden opstelt.

Nóg wel, trouwens, want er zijn plannen om een beperkte gemeenschap van goederen tot uitgangspunt te maken, zodat alles wat jullie al hadden voordat jullie trouwden van jullie zelf blijft en niet hoeft te worden gedeeld bij een scheiding.

Hebben jullie huwelijkse voorwaarden opgesteld, dan bepaalt niet de wet hoe jullie bij een scheiding alles moeten verdelen, maar is dit terug te lezen in de huwelijkse voorwaarden. Drie dingen die je moet weten over de huwelijkse voorwaarden.

Lees ook: Trouwen in gemeenschap van goederen gaat op de schop

1. Huwelijkse voorwaarden niet verplicht

Huwelijkse voorwaarden zijn niet verplicht, maar vaak wel aan te raden. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen houden jullie namelijk zelf in de hand hoe alles moet worden verdeeld bij een scheiding.

Dit komt doordat alles wat jullie kopen, de schulden die jullie aangaan en het geld dat jullie verdienen niet in de gemeenschap valt, maar van de echtgenoot blijft aan wie het toekomt.

Zo komt het dat bij een scheiding niet hoeft te worden geruzied over wie de auto meekrijgt, omdat vast zal liggen van wie de auto is en blijft. Ook onderwerpen als de woning en het pensioen zullen in de huwelijkse voorwaarden zijn geregeld.

2. Tijdens het huwelijk afspraken maken

Doorgaans worden huwelijkse voorwaarden voor het huwelijk gesloten, maar het is ook mogelijk dat dit pas gedurende het huwelijk gebeurt. Dat kan, maar altijd zullen de huwelijkse voorwaarden door een notaris worden opgesteld.

Een notaris weet namelijk wat wel en niet mag worden afgesproken. In huwelijkse voorwaarden mag bijvoorbeeld niet worden afgesproken dat bij scheiding geen partner- of kinderalimentatie zal worden betaald.

3. Afwijken van de afspraken

Besluiten jullie om te gaan scheiden en hebben jullie destijds huwelijkse voorwaarden gesloten? Dan is het van belang dat jullie de huwelijkse voorwaarden erbij pakken en nog eens na laten lezen wat er ook alweer is afgesproken.

Je mag afwijken van de afspraken die jullie ooit met elkaar hebben gemaakt, maar dan moeten jullie het hier wel over eens zijn en zal expliciet worden vermeld dat jullie van de huwelijkse voorwaarden afwijken.

Wilden jullie bijvoorbeeld bij het sluiten van het huwelijk het opgebouwde ouderdomspensioen niet verevenen, maar willen jullie dat nu alsnog? Dan moet dat worden geregeld! Altijd samen met een advocaat.

Check ook: Deze fiscale fouten worden bij een scheiding vaak gemaakt

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›