IEXGeld

Dossiers

Profiel

De loonkloof bestaat niet

Nederlandse mannen verdienen gemiddeld een kwart meer dan vrouwen. Maar niet omdat ze man zijn...

Minder topfuncties

Het verschil in beloning komt doordat Nederlandse vrouwen minder topfuncties bekleden dan mannen. 17% van hen is manager, terwijl meer dan 40% een kantoorbaan heeft. Daarnaast werken Nederlandse mannen ook meer uren dan vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van het adviesbureau Korn Ferry Hay Group onder acht miljoen werknemers in 33 landen.

Gemiddeld verdienen vrouwen wereldwijd 18% minder dan mannen. In Nederland is het verschil 25%. Daarmee zijn wij met Groot-Brittannië, Mexico, Tsjechië en Rusland de mondiale koploper, gekeken naar loonkloof.

Gelijkwaardige functies

Van dit schrikbarend hoge percentage blijft bijna niets over, als gekeken wordt naar het salaris van Nederlandse mannen en vrouwen in gelijkwaardige functies bij vergelijkbare bedrijven. Mannen verdienen dan gemiddeld slechts 1,6% meer dan vrouwen.

En hoe hoger de functie hoe kleiner het verschil is in beloning. Vrouwelijke directeuren verdienen in Nederland bijvoorbeeld bijna hetzelfde als hun mannelijke equivalenten.

Verenigde Arabische Emiraten

Voor vrouwen die zichzelf hoger inschalen dan mannen is solliciteren in de Verenigde Arabische Emiraten misschien een idee. In dit land verdienen vrouwen in gelijkwaardige functies gemiddeld 2% meer dan mannen.

Lees ook: Acht opvallende onderhandelingstrucs voor een hoger salaris

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›