IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo haal je het meeste uit je loopbaan

Hoe kun je nou het meeste uit je loopbaan halen? Iedereen kent wel de standaard carrièretips zoals kom op tijd en doe je best.

Maar Business Insider noemt tien adviezen die je misschien nog nooit hebt gehoord en die maar zo eens goed kunnen uitpakken voor je loopbaan. Lezen, dus.

Lees ook: Deze acht banen hebben de toekomst

1. Neem niet teveel hooi op je vork

Om een goede indruk te maken nemen veel werknemers gigantisch veel hooi op hun vork en werken te hard. Daardoor lijken zij gestrest en dat kan hen een promotie of een nieuw innovatief project kosten.

2. Ga mee naar de kroeg

Zeg ja als je de eerste paar keer mee gevraagd wordt naar de kroeg bij je nieuwe baan. Als je dat niet doet kan je buiten de groep komen te staan en dat wil je niet.

3. Laat zien dat collega's belangrijk zijn

Als je altijd netjes je telefoon beantwoordt maar dat opeens niet doet bij een bepaalde collega dan weet die collega dat je hem of haar niet belangrijk vindt. Maak er dus een prioriteit van om te laten zien dat je jouw collega’s belangrijk vindt.

4. Pik niet toegewezen taken op

Iedereen kan de taken doen die standaard gedaan moeten worden, maar je bent pas echt van waarde voor een bedrijf als je op eigen initiatief taken uitvoert die nog niet toegewezen zijn aan iemand of waar nog niet over nagedacht was.

5. Help collega's

Zelfs als je er niet gelijk zelf profijt van hebt moet je toch je best doen om collega’s te helpen. Het kost weinig moeite om even de deur voor ze open te houden, om een goed woordje voor ze te doen of om vragen te beantwoorden. Je behulpzaamheid zal in de toekomst beloond worden.

Lees ook: Carrièrekeuzes: hoe het fout gaat en hoe je het weer fikst

6. Houd contact met oude collega’s

Je netwerk is van levensbelang en oude collega’s die nu een mooie baan vervullen bij een andere werkgever kunnen heel waardevol zijn bij bijvoorbeeld het binnenhalen van een klus of bij het solliciteren op een nieuwe baan.

7. Ken je zwakke punten

Je moet je zwakheden kennen en eraan werken om die te verbeteren. Als je niet weet waar je slecht in bent dan kun je daar erg last van hebben tijdens je loopbaan.

8. Neem de druk bij je baas weg

Vraag je baas wat zijn grootste probleem is en zorg dat het verdwijnt. Je baas tevreden houden is altijd een goede tactiek.

9. Blijf dankbaar

Als je denkt dat je ergens recht op hebt dan heb je de verkeerde instelling. Blijf dankbaar en blijf hard werken dan kom je veel verder.

10. Kijk niet alleen naar boven

De meeste werknemers kijken alleen naar boven en willen daar naartoe. Het is echter ook goed om ervaring op te doen in een andere functie op hetzelfde niveau. Mensen met diverse ervaringen maken eerder carrière dan mensen met veel ervaring.

Check ook: Acht opvallende onderhandelingstrucs voor een hoger salaris

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›