IEXGeld

Dossiers

Profiel

Acht opvallende onderhandelingstrucs voor een hoger salaris

Nooit onderhandelen over je salaris kan je meer dan een miljoen dollar kosten tijdens je gehele carrière, blijkt uit onderzoek van Salary.com. Goed, nu zal dat bedrag niet op iedereen van toepassing zijn, maar toch: van een geslaagde salarisonderhandeling is een werknemer nog nooit minder geworden. Dit zijn acht (opvallende) trucs voor een hoger salaris.

Lees ook: Hoeveel zou jij verdienen als man / vrouw?

1. Geef je bloot

Als je je een beetje bloot geeft en over persoonlijke dingen praat, dan kom je betrouwbaarder over. Dat kan ervoor zorgen dat je sneller een hoger loon krijgt. Deel daarom dingen als woonplaats, hobby’s en dergelijke, adviseert Adam Grant, professor aan Wharton, na onderzoek.

2. Flirt met onderhandelaar

Vrouwen die vriendelijk zijn en daarbij een béétje flirten krijgen een substantieel hoger salaris dan vrouwen die niet flirten. Bij deze strategie laat je de onderhandelaar zich goed voelen zodat hij instemt met je eisen, zegt Laura Kray, professor van Berkeley, in dit onderzoek.

3. Onderhandel niet onder vier ogen

Als je om een hoger salaris vraagt dan ben jij niet de persoon die de touwtjes in handen heeft. In een onderhandeling onder vier ogen 'wint' meestal de onderhandelaar met de macht. Maar als je bijvoorbeeld via e-mail onderhandelt, vervalt een deel van die macht en heb je een betere kans op een hoger salaris, blijkt uit onderzoek van de Imperial College Londen.

4. Toch onderhandelen onder vier ogen? Houd oogcontact.

Als de onderhandelaar zeer tevreden is over jou, dan is het in zijn voordeel om dat niet te laten blijken. Door veel oogcontact te houden, kan je hem echter eerlijker maken tijdens dat belangrijke gesprek, blijkt uit een studie van de National Institutes of Health.

Lees ook: Niet tevreden met je salaris? Onderneem actie!

5. Kom met het eerste bod

Normaal wordt er over onderhandelingen gezegd dat je de tegenpartij eerst met een bod moet laten komen. Dat klopt echter niet. Als je met een goed bod begint, dan bepaal je de richting van het bedrag. Mensen die beginnen met hoge bedragen krijgen uiteindelijk ook meer loon, blijkt uit onderzoek Adam Grant.

6. Een praatje maken werkt beter bij mannen

Jammer genoeg voor vrouwen werkt het maken van een praatje voor het onderhandelingsgesprek alleen bij mannen. Dat komt omdat van mannen verwacht wordt dat ze agressief zijn tijdens de onderhandeling en een praatje maken van te voren werkt ontwapenend en leidt in veel gevallen dus tot een hoger salaris, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Munchen.

7. Wees onvoorspelbaar

De meeste mensen proberen niet emotioneel over te komen en zijn zo rationeel mogelijk tijdens een salarisonderhandeling. Het kan echter lonen om wat passie aan de dag te leggen en onvoorspelbaar te zijn. De tegenpartij voelt dan dat ze de situatie niet helemaal in de hand heeft waardoor deze eerder toegeeft, zegt Adam Galinsky van de Columbia Business School.

8. Geef alleen een aantal redenen voor je gevraagde salaris

Mensen die bang zijn over hun positie of salaris komen met een hele rits aan redenen waarom zij dat hogere salaris verdienen. Het is echter beter om maar met twee goede redenen te komen. Meer redenen kan de argumentatie doen vertroebelen, zegt Adam Grant.

Check ook: Zo haal je het onderste uit de kan tijdens je salarisonderhandeling

Lees ook:

6 tips om bankfraude te voorkomen

Miljoenen Nederlanders zijn nog altijd vatbaar voor bankfraude. Lees verder ›