IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen? Wees een metselaar.

Heb je een beleggingsportefeuille? En vind je beleggen weleens saai worden? Dat is een goed teken, zegt belegger en analist Adam Grimes in zijn blog.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Mislukte transacties

Hij herinnert zich zijn eerste stappen op de beurs nog goed. Maanden van studie en voorbereiding gingen vooraf aan het invullen van de eerste beursformulieren - met een permanent gevoel van opwinding.

Grimes herinnert zich de lijdensweg van mislukte transacties en de pijn van het verlies wanneer hij écht moest verkopen ook nog goed.

De daaropvolgende reeks van ervaringen kunnen het beste worden samengevat als een worsteling. Niets leek te werken, maar ondertussen was beleggen één grote emotionele achtbaan (en wie een beetje in de beleggingswereld thuis is weet: hoe minder emoties, hoe beter).

Check ook: Beleggen gaat beter als emoties geen rol spelen

Wees een metselaar

Na die lange worsteling deed Grimes een transactie waarvan de uitkomst hem niet kon schelen. Winnen? Verliezen? Beide? Ach...

Dat was achteraf bezien een keerpunt, zegt Grimes. Het niet hechten aan de uitkomst kan eng zijn, in het bijzonder voor handelaren, maar toch is het een goed teken. Goed en op professionele wijze beleggen is allesbehalve spannend; het is routine. Geen haastige beslissingen nemen, maar trouw je plan volgen.

Check ook: Leer van de miljonairs: zo beleggen ze

Grimes maakt de vergelijking tussen een belegger en een metselaar. De metselaar zet een baksteen, maakt het glad, zet een nieuwe baksteen erbovenop, enzovoort. De hele dag. Elke dag. Uiteindelijk bouwt hij een grote muur, maar de handeling van bakstenen neerzetten is gewoon routine.

Routine en structuur is wat we volgens Grimes nodig hebben. Wat we niet nodig hebben is opwinding. Sommige beleggers (handelaren) willen die spanning wél en als je het zoekt zul je het zeker vinden. Maar realiseer je goed dat spanning en geld verdienen niet vaak samengaan op de beurs.

Meer over dit onderwerp: Vind je je beleggingen saai? Verrassing: dat moet ook.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›