IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nieuws voor huizenkopers: grens Nationale Hypotheek Garantie wordt niet verlaagd

Met ingang van 1 juli van dit jaar zou de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden verlaagd van 245.000 euro naar 225.000 euro. Maar dat gaat niet door. De NHG-grens blijft voorlopig op 245.000 euro liggen.

Dat hebben de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (dat is de partij die NHG verstrekt) en minister Stef Blok van Wonen besloten.

Lees ook: De NHG: wat is dat nou eigenlijk?

Rentekorting en minder kans op restschuld

Dat betekent dat je als huizenkoper straks nog steeds tot een maximale hypotheek van 231.132 euro in aanmerking kunt komen voor NHG (dit bedrag is lager dan de genoemde NHG-grens, omdat bij een NHG-hypotheek standaard rekening wordt gehouden met bijkomende kosten).

Neem je een hypotheek met NHG, dan krijg je vaak korting op hypotheekrente en is de kans dat je met een rechtschuld of gedwongen verkoop van je huis komt te zitten minder groot (onder bepaalde voorwaarden).

Dat komt doordat je geldverstrekker de zekerheid krijgt dat je schuld zal worden afbetaald. Voor je NHG betaal je eenmalig een bedrag: 1% van het totale hypotheekbedrag. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar.

Check ook: Wel of geen NHG? Check de renteverschillen.

Gestegen huizenprijzen

De gestegen huizenprijzen zijn de reden dat de grens niet wordt verlaagd. In februari was de gemiddelde huizenprijs volgens het Kadaster 234.830 euro. De huidige grens van 245.000 euro sluit daar beter bij aan. Vanaf 1 januari 2017 zal de NHG-grens worden gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Lees ook: Zes tips om gedwongen verkoop van je huis te voorkomen

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›