IEXGeld

Dossiers

Profiel

Besparen op de erfbelasting doe je zo

In je testament kun je vastleggen wie wat van je erft als je komt te overlijden. Maar één van je erfgenamen heb je niet voor het kiezen: de fiscus. Wel zijn er dingen die je zelf kunt regelen om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst zo min mogelijk krijgt. Elsevier zette in het magazine van 12 maart een aantal tips op een rij . Dit zijn er vier.

1. Schenken en vrijstellingen

Een makkelijke manier om te besparen op de erfbelasting is om al tijdens je leven geld te schenken aan de volgende generatie of andere erfgenamen (en daarbij natuurlijk gebruik te maken van een vrijstelling).

Check ook: Soms moet je erfbelasting betalen over een schenking

2. Papieren schenking

Misschien wil je nu niet al teveel weggeven, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je zelf op een houtje moet bijten. In zo'n geval kan een papieren schenking uitkomst bieden. Je schenkt je kind een bedrag en leent het meteen terug, tegen 6% rente. Na jouw overlijden betaalt je kind er geen erfbelasting meer over.

Lees ook: Geef je de jus even door en is de erfenis goed geregeld?

3. Huwelijkse voorwaarden aanpassen

Het kan lonen om de huwelijkse voorwaarden aan te passen, zeker als een van jullie vermogender is dan de ander. Als de 'rijke' partner overlijdt, betalen de overgebleven partner en de kinderen over het hele vermogen erfbelasting (minus de vrijstellingen).

Met een finaal verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden wordt na het overlijden met de Belastingdienst afgerekend alsof er in gemeenschap van goederen was getrouwd, waardoor maar over de helft van het vermogen erfbelasting is verschuldigd.

Lees ook: Drie manieren om te besparen op de erfbelasting

4. Je testament inzetten

Vlak ook het testament als instrument om belasting te besparen niet uit, schrijft Elsevier. Er zijn allerlei manieren om de toekomstige erfbelasting via het testament in te dammen.

Bijvoorbeeld via een legaat rechtstreeks aan de kleinkinderen (als je niks in een testament vastlegt, erven de kleinkinderen niets. Maar voor kleinkinderen geldt wel een vrijstelling op de erfbelasting van 20.148 euro. In een legaat kun je vastleggen dat en hoeveel de kleinkinderen van je erven).

Check ook: Je kunt erfbelasting besparen met een tweetrapstestament