IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe als Sting en laat niks na aan je kinderen

Onder de superrijken is het best normaal: je kinderen weinig tot geen vermogen willen nalaten. De Britse popster Sting vertelde een Britse krant dat zijn zes kinderen straks weinig van zijn 180 miljoen pond grote vermogen erven. Hij geeft het vooral nu uit en geniet van wat hij zelf heeft verdiend.

En daarmee is hij niet de enige bekende, rijke wereldburger die zijn kinderen waarschuwt dat zij straks niet op een trustfund van pappie of mammie hoeven te rekenen. Ook topkok Nigella Lawson zal niet gul zijn en Bill en Melinda Gates geven hun vermogen aan het goede doel.

Anita Roddick, de te vroeg overleden oprichtster van de Body Shop, heeft haar hele vermogen van 51 miljoen pond aan het goede doel nagelaten. Zij beschreef geld laten erven door familie als 'obsceen'.

Het is jóúw geld

Wil jij ook geen geld nalaten aan je kinderen? Bijvoorbeeld omdat je ze niet te veel wilt verwennen, ruzie met ze hebt of omdat ze niet met geld om kunnen gaan of simpelweg al genoeg hebben? In principe is dat je goed recht, natuurlijk. Het is tenslotte jouw geld. Ga als volgt te werk.

  1. Geef het uit voor je dood. Doe net als Sting en geef geld uit en weg voordat je er te oud voor bent. Aan huizen en materiële zaken, of juist aan goede doelen. Zie daarvoor punt drie.

  2. Onterf je kinderen. Dit is wel de lastigste manier. Het is mogelijk je kinderen te onterven via een testament bij de notaris. Echter, een kind kan altijd een deel van de erfenis opeisen. Dit heet de legitieme portie. De legitieme portie bestaat wel alleen uit geld en het onterfde kind kan dit geld pas opeisen na het overlijden van de langstlevende echtgenoot.

  3. Laat alles na aan goede doelen. Dit heeft zo zijn fiscale voordelen bij leven. Als je schenkt aan een ANBI – een algemeen nut beogende instelling – dan kun je deze gift onder voorwaarden als aftrekpost opvoeren voor de Belastingdienst.
  • Voor gewone giften gelden een drempelbedrag en een maximum. Het drempelbedrag is 1% van je drempelinkomen, met een minimum van 60 euro. Wat je meer hebt betaald dan dit drempelbedrag, mag je aftrekken van je inkomen bij de belastingopgaaf. 
  • Je mag niet meer aftrekken dan het maximum, 10% van je drempelinkomen. 
  • Je berekent het drempelinkomen door je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 op te tellen, maar niet de persoonsgebonden aftrek mee te nemen.

Lees ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›