IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je (niet) zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Small talk is een erg belangrijk onderdeel van je sollicitatiegesprek, blijkt uit nieuw onderzoek van het Scheller College of Business aan Georgia Institute.

Maar natuurlijk zijn nog andere dingen belangrijk; je komt er waarschijnlijk niet met alleen een praatje. Carrièreconsultant Amanda Augustine vertelt wat je wel moet zeggen en wat juist niet.

Lees ook: Je sollicitatiegesprek: dit zijn de do's en de dont's

Niet – "Wat doen jullie hier?"

Hieruit blijkt dat je geen onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf of de functie waarop je solliciteert. Doe online research naar het bedrijf en probeer met een huidige werknemer van het bedrijf te praten voor de grote dag aanbreekt.

Wel – "Dat is een goede vraag"

Heb je het antwoord op een bepaalde vraag niet paraat? Zeg dan: "Dat is een goede vraag." Dat geeft je wat tijd om met een goed antwoord te komen. Gebruik nooit "Ik weet het niet" als antwoord op een verrassende vraag.

Niet – "Jakkes, mijn vorige bedrijf"

Begin nooit over hoe slecht je vorige werkgever was, ook al had je daadwerkelijk een verschrikkelijke baan. Blijf neutraal tot positief over de baan en focus je op wat je geleerd hebt in die functie en op wat je hoopt te doen in de toekomst.

Wel - "Hierom wil ik de baan"

Laat gedurende het gesprek merken dat de positie in je toekomstplannen past en dat het aansluit op je waarden. En vertel wat je wilt leren tijdens het werk. Zo krijgt je nieuwe werkgever een beeld van jou als persoon en kan hij of zij bepalen of je past in de bedrijfscultuur.

Niet – "Ik ben erg nerveus"

Ben je nerveuzer dan ooit? Het is niet handig om dat erg te benadrukken. Hoewel gezonde spanning menselijk is, willen bedrijven doorgaans mensen aannemen die zelfvertrouwen uitstralen. Wees in dit geval dus niet al te eerlijk.

Wel – Gebruik woorden van het bedrijf

In hun communicatie gebruiken bedrijven bepaalde woorden, bijvoorbeeld op hun website. Denk aan woorden als team, leiderschap, cultuur en groei. Het gebruik van deze woorden kan goed vallen bij de mensen die je tegenover je hebt.

Niet – "Ik doe alles"

De meeste bedrijven zijn op zoek naar mensen die erg gepassioneerd zijn over de baan waarvoor ze solliciteren. Als je dan zegt dat het je niet uitmaakt welke baan je op je neemt en dat je alles wel wilt doen, dan klinkt daar weinig passie in door.

Wel – "Wat zijn jullie doelen?"

Het beste wat een kandidaat kan doen is goede vragen stellen tijdens dit belangrijke gesprek. Hiermee laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf.

Niet – "Het staat in mijn cv"

Als een recruiter vraagt naar je werkervaring, dan wil hij of zij daar meer over weten van jou en daar niet alleen over lezen in het cv. Gebruik zo'n vraag juist om goed uit de verf te komen.

Wel – "Kun je de perfecte kandidaat voor deze rol omschrijven?"

Dit is een andere goede vraag om te stellen. Het antwoord op deze vraag maakt veel dingen duidelijk. Op het antwoord kan je inspelen door te stellen dat jouw kwalificaties hier goed op aansluiten en wel om deze of deze reden.

Lees ook: Mag je tijdens een sollicitatiegesprek zwijgen over je handicap of ziekte?

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›