IEXGeld

Dossiers

Profiel

Belastingtip: de fiscale voordelen van je groene beleggingen

Had je op 1 januari vorig jaar groene beleggingen in je portefeuille? En zijn die beleggingen als groen erkend door de Belastingdienst? Dan mag je bij je aangifte inkomstenbelasting gebruikmaken van een vrijstelling in box 3 en een heffingskorting.

Vrijstelling groene beleggingen

Over vermogen in box 3, dat boven de vrijstelling van 24.437 euro (48.874 euro voor fiscale partners) uitkomt (bedrag 2016), betaal je vermogensrendementsheffing.

Maar het vermogen dat je groen hebt belegd is daarvan vrijgesteld tot een bedrag van 57.213 euro (114.426 euro voor fiscale partners). Over je groene beleggingen hoef je dus alleen belasting te betalen als de waarde ervan boven deze vrijstelling uitkomt.

Lees ook: Goed voor milieu en portemonnee: groen beleggen

De Belastingdienst schrijft hierover:

De vrijstelling kan nooit hoger zijn dan de totale waarde van uw groene beleggingen op 1 januari. Is de waarde van uw beleggingen € 20.000? Dan is de vrijstelling ook € 20.000. Is de waarde van uw beleggingen € 65.000? Dan geldt voor u de maximale vrijstelling zoals in de tabel. Hebt u een fiscale partner? Dan is de vrijstelling € 65.000.

Is de waarde van uw beleggingen hoger dan de maximale vrijstelling? Dan geeft u het verschil aan in box 3 bij 'Aandelen, obligaties en dergelijke'.

Heffingskorting van 0,7%

Daarnaast mag je 0,7% van het bedrag (tot maximaal de hierboven genoemde vrijstelling) als heffingskorting opgeven.

In principe hoef je deze rekensom niet zelf te maken: als je alle bedragen waarnaar het aangifteprogramma vraagt invult, worden je vrijstelling en korting automatisch verrekend.

Lees ook: De vele tinten groen van duurzaam beleggen

Gerelateerde Tools