IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nico Bakker: "Beleggers stappen steeds weer in dezelfde valkuilen"

Te herkennen aan zijn heldere, karakteristieke manier van schrijven, helpt beursanalist Nico Bakker graag de actieve doe-het-zelf-belegger op weg. Hij neemt daarbij naar eigen zeggen het liefst de rol van coach aan; hij geeft beleggers de instrumenten en aanwijzingen en beleeft er plezier aan als zij er vervolgens zelf mee aan de slag gaan en resultaat boeken.

"Wat ik nu doe is eigenlijk als hobby geboren," vertelt Nico, die zijn carrière begon bij ABN Bank. "Ik hield me bij ABN bezig met rente- en valutarisicobeheer. Bij het adviseren van klanten was een marktvisie nodig. Door een aantal artikelen in BeleggersBelangen was mijn interesse in technische analyse inmiddels aangewakkerd. Ik ben me erin gaan verdiepen en het werd een beetje een hobby van me. De koersen hield je die tijd nog bij uit de krant, daar was weinig digitaals aan."

Lees ook: Jacoline Overdevest: "Met mijn eigen geld maakte ik als 15-jarige de IT-bubbel mee"

'Stiekeme' technische analyse

Wel stond er in de dealingroom een computer met het programma Teletrack erop. "Dit ben ik stiekem gaan gebruiken om marktvisies op basis van koersgrafieken te maken. Destijds was dat nog verre van gebruikelijk; er werd een beetje lacherig over gedaan. Op een gegeven moment vond een lid van de raad van bestuur dat de valuta- en rentedealers toch maar eens vaker naar de grafieken van Bakker moesten kijken. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een eigen afdeling technische analyse."

Na verschillende banen bij ABN en ABN Amro, is Nico nu als zelfstandig consultant verbonden aan BNP Paribas. "Ik krijg van BNP alle vrijheid om technische analyse uit te voeren zoals ik denk dat het moet. Ik wil beleggers meenemen langs de verschillende routes van de speelvelden, en daarbij als coach optreden. Ik schets situaties en ik meld condities. Een actieve belegger kan dan zelf de vertaalslag maken naar een actie."

"Je moet echter wel een visie gevormd hebben voordat je gaat handelen. Geen opties of turbo's zonder visie. Ik noem mijn coachingbenadering ook wel dashboardbeleggen; ik wil dat over de hele linie meerdere seinen op groen staan voordat ik tot actie overga. Eén of twee signalen zijn te weinig."

Lees ook: Hans Oudshoorn: "Zoals een voetbalcoach naar z'n team kijkt, kijk ik naar mijn portefeuille"

Eigen verantwoordelijkheid

Heeft Nico de interesse in de financiële wereld van huis uit meegekregen? "Mijn ouders hebben eigenlijk nooit gesnapt wat ik doe, maar ze hebben me wel altijd gestimuleerd. Van mijn HEAO-studie en mijn baan bij de bank zagen ze zeker de toegevoegde waarde in, hoewel technische analyse hen iets boven de pet ging."

"Wat ik wel altijd heb geleerd, is om netjes met je geld om te gaan. Toen ik met mijn studie begon, kon ik studiefinanciering nemen. Ik kon kiezen; of ik zou steeds een gedeelte krijgen, of het gehele bedrag in één keer. Mijn ouders zeiden het maakt ons niet uit wat je doet, als je het maar zelf terugbetaalt. Ze gaven me dus meteen de eigen verantwoordelijkheid."

Deze lijn houdt Nico vast naar zichzelf, maar ook richting zijn kinderen. "Doe geen gekke dingen, verkwist je geld niet. Dat wil niet zeggen dat je geen leuke dingen mag doen. Als je er hard voor gewerkt hebt, mag je daar best van genieten, vind ik."

Lees ook: Martijn Rozemuller: "Met zeven kinderen móet je wel bewust met geld omgaan"

Laag kopen, hoog verkopen

Adviseert de analist ook weleens familie of vrienden op financieel gebied? "Ja, dat heb ik weleens gedaan, maar meer in algemene sfeer. Een voorbeeld is de woningmarkt. In 2011 gaf het technische plaatje een uitbodeming aan. Ik heb mijn kinderen toen geadviseerd een huis te kopen en de rente variabel te houden, zodat ze konden profiteren van een dalende rente en oplopende huizenprijzen. Vooralsnog geen verkeerde keuze geweest."

"Beurzen lopen altijd vooruit op het economische herstel. Ik gaf toen al aan: we zijn bezig om te herstellen. Probeer het principe van laag kopen en hoog verkopen ook op de woningmarkt na te streven. Ik doe dat nu zelf ook; ik heb mijn ouderlijk huis gesloopt en ben nu een nieuw huis aan het bouwen, compleet met kantoor. Ik zie het huis als een vorm van pensioen."

Lees ook: Zelf sparen voor je pensioen: "Ga het regelen, vandaag nog!"

Angst de grootste valkuil

Terug naar beleggen. Het valt Nico op dat mensen als het om beleggen gaat steeds weer in dezelfde valkuil stappen, en dat is angst. "Dat bedoel ik in de brede zin van het woord: angst om verlies te nemen, angst om opgebouwde winsten te verliezen of angst om de boot te missen. Dat zorgt ervoor dat we niet doen wat we moeten doen. Angst is in bijna alle gevallen de voedingsbodem voor verkeerd beleggersgedrag. We weten het, en toch is het lastig om er iets aan te doen. Zelfs bij technische analyse blijft emotie een rol spelen. De kunst is om discipline te houden."

Ook Nico zelf is niet immuun. "Het is weleens voorgekomen dat de signalen op rood staan, maar dat ik toch geen negatief scenario presenteerde. Een concreet voorbeeld is ArcelorMittal. Ik kon met turbo's en opties prima inspelen op de neerwaartse signalen, maar dat heb ik niet gedaan, omdat ik de signalen op een of andere manier negeerde. Een gemiste kans, zo blijkt nu. Daarbij ben ik eerder een longspeler dan een shortspeler. Daar heb je die emotie dus weer."

"Het leukste vind ik als je een specifieke rit hebt mogen begeleiden. Dat heb ik bijvoorbeeld meegemaakt met Randstad en TomTom. Het is mooi om te zien als je coachingscenario's uitkomen. Het leukste compliment in dat opzicht komt van één van mijn volgers. Die had een mooie rit met Apple gemaakt en liet daarom een appeltaart bij mij op kantoor bezorgen."

Lees ook: Kuddegedrag, zelfoverschatting, angst: wat is jouw valkuil?

De drie D's

Wat is de belangrijkste les die Nico mee wil geven aan beleggers? "Je moet als belegger een plan hebben en je daar ook aan houden. Ik ga altijd uit van de drie D's: Denken, Doen en Doorzetten. Niet alleen met beleggen, maar ook in privésituaties probeer ik mij daar altijd aan te houden."

"En voor de beginnende belegger: kijk in de spiegel. Wie ben ik? Een agressieve intraday-handelaar of iemand die kijkt naar de lange termijn? Kan ik mij vinden in technische analyse of fundamentele analyse? Welke websites vind ik interessant? Probeer je dat eigen te maken. Als je gaat leren fietsen, kies je ook een fiets die bij je past. Een wielrenfiets of juist een omafiets? En als blijkt dat wielrennen niet helemaal lukt, kun je altijd nog switchen. Maar wijk niet te snel van je pad af. Houd vast aan je plan en laat je niet gek maken."

Tot slot wil Nico lezers de boodschap meegeven dat als je het motto Denken, Doen en Doorzetten in de praktijk bezigt, je in staat bent om heel veel mooie dingen te bewerkstelligen, zowel zakelijk als privé. "Geloof in je eigen kunnen, profiteer daarvan en laat anderen daar ook van genieten."

Lees ook: Jim Tehupuring: "Iedereen die geld over heeft zou moeten beleggen"

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Waarom dividendaandelen kopen juist nu een goed idee is

Renteverlagingen Federal Reserve doen dividendaandelen goed. Lees verder ›