IEXGeld

Dossiers

Profiel

Jacoline Overdevest: "Met m'n eigen geld maakte ik als 15-jarige de IT-bubbel mee"

Ze maakte op haar vijftiende met haar eigen geld de IT-bubbel mee en zag haar beleggingsportefeuille in waarde halveren. Min of meer hetzelfde gebeurde opnieuw tijdens de kredietcrisis. Jacoline Overdevest (1985) kwam dus al jong in aanraking met wat een slecht beurssentiment doet. "Dat kan heel goed de reden zijn dat ik nu geen beleggingen meer heb."

Jacoline is in de beurswereld vooral bekend van haar functie als aandelenanalist bij vermogensbeheerder Theodoor Gilissen. Inmiddels heeft ze intern de switch gemaakt van het analyseren van aandelen naar het verbeteren van de dienstverlening op beleggingsvlak. En wat ze in de toekomst ook gaat doen, "grote kans dat het iets blijft met beleggen".

Waar komt jouw interesse in de beurs vandaan?

"Ik had al vroeg wat centjes gekregen van mijn ouders om mee te beleggen en dat deed ik vanaf mijn veertiende dan ook, samen met mijn vader. Al snel dacht ik: hier moet ik meer van weten. Rond mijn vijftiende volgde ik een cursus beleggen aan de Volksuniversiteit van Naarden-Bussum."

"Omdat economie me te soft leek, ben ik bij de keuze voor een studie gegaan voor theoretische natuurkunde. Dat viel tegen. Er waren veel dingen die ver af stonden van waar ik gelukkig van werd."

Want? Wat wilde je destijds worden dan?

"Ja, beleggingsexpert! Dus later ben ik toch maar met natuurkunde gestopt en economie gaan studeren. Dat was veel beter."

Even terug naar je ouders. Waar kwam dat vandaan, dat ze jou zo vroeg in aanraking brachten met beleggen?

"Mijn vader heeft altijd zelf belegd en ik heb van mijn ouders heel erg meegekregen: geld geef je niet zomaar uit, geld investeer je. In mooie dingen die hun waarde behouden, of je zet het goed weg op de beurs bijvoorbeeld. Ik heb dus geleerd dat je goed moet passen op wat je hebt en op je vermogen."

En neem je die les erg ter harte?

"Nou, mijn ouders zijn veel zuiniger dan ik ben. Nu ik wat ouder word, komt daar wel wat van terug. Zo ben ik nu wat zuiniger dan tijdens de eerste jaren dat ik uit huis was."

Dus geld investeer je, of geef je uit aan mooie dingen... Spaar jij dus niet?

"Jawel. Ik heb vroeger belegd, maar doe dat nu niet meer. Dat komt doordat ik me al jong erg bewust werd van de risico's van beleggen. Zo heb ik bijvoorbeeld de IT-bubbel meegemaakt met mijn eigen beleggingen en zag ik dus op mijn vijftiende mijn beleggingen halveren."

"Ook de kredietcrisis heb ik heel bewust meegemaakt met mijn eigen geld en ook met die waardehalvering was ik niet blij. Behalve met mijn eigen geld kwam ik ook via mijn werk en stage vrij jong in aanraking met wat een slecht beurssentiment met klanten doet. Ik denk dat dat heel goed de reden kan zijn dat ik nu ook geen beleggingen heb."

"Je moet beleggen met geld dat je over hebt en ik heb nu geen geld over."

"Daarnaast vind ik dat je moet beleggen met geld dat je over hebt en ik heb nu geen geld over. Ik ben namelijk lang op zoek geweest naar een huis en heb dat nu gevonden. En nu ben ik heel blij dat ik een deel van mijn geld liquide heb, zodat ik dat in mijn huis kan stoppen."

"Natuurlijk staan de beurzen op dit moment hoog en was het misschien ook wel een goed moment om dat geld nu uit de markt te halen, maar stel dat het er niet zo rooskleurig uit had gezien, dan had ik dit huis misschien niet kunnen kopen." 

Hoe kijk jij aan tegen het idee dat je zo jong mogelijk moet beginnen met beleggen?

"Ik denk wel dat het goed is om zo jong mogelijk te experimenteren met een soort freubelpot, om je een beetje bewust te worden van de fluctuaties op de beurs, de negatieve gevolgen daarvan en wat dat doet met je gevoel. Want dat ervaar je pas op het moment dat het je overkomt."

"Of je nog wel lekker slaapt als je portefeuille op -30% staat, is vooraf heel moeilijk te zeggen."

Denk je dat de jongeren van nu zouden moeten beleggen voor hun pensioen?

"Ik maak me zorgen over het pensioen dat we nu opsparen via de werkgever en ik ben er wel van overtuigd dat wij zelf moeten gaan sparen voor ons pensioen. Voor mensen van middelbare leeftijd denk ik dat dit lastiger is dan voor mijn generatie, omdat wij nog genoeg tijd hebben er wat aan te doen en het hen echt overvalt. Ik zie het daarom meer als een zegen dat ik relatief jong ben terwijl dit allemaal verandert en dat ik me daar nog aan kan aanpassen." 

"Toch hoeft dat niet per se via beleggen, het kan ook via lijfrenteproducten. Ik denk namelijk dat het heel moeilijk is om zelf te sparen hiervoor en dat het daarom misschien beter is om dit te doen via bepaalde producten waarmee je jaarlijks inlegt en waarmee je vanaf je pensioenleeftijd een bepaald bedrag uitgekeerd krijgt."

"Maar dat is denk ik ook gedreven vanuit mijn idee dat een beleggingspot meer iets is voor erbij en als ik me zorgen maak dat we later niet genoeg pensioen krijgen, vind ik dat je een extra pensioenpot moet aanleggen. Dat krijg je volgens mij alleen door geld in bepaalde producten te stoppen die later weer pensioen uitkeren. En voor die producten wordt dan natuurlijk wel weer belegd."

Lees ook: Janneke Willemse: "Ik wil aantonen dat iedereen het zelf kan doen"

En wanneer ben jij gestopt met beleggen? 

"Dat was toen ik bij Theodoor Gilissen kwam werken, dus zo'n drie of vier jaar geleden. Dit kwam onder andere omdat ik hier aan de knoppen ben gaan zitten als aandelenanalist. Daarmee kom je, vind ik, in een heel andere positie."

"Ik zie twee stromingen: Put your money where your mouth is, dus als je vindt dat iemand Coca Cola moet hebben, waarom stop je dan niet zelf je geld erin? Of - en dat vind ik eigenlijk - dat je als professionele belegger altijd rationeel moet kunnen blijven. En zodra je er met je eigen geld in zit, kun je die emotie gewoon niet altijd uitsluiten. Daarom beleg ik eigenlijk ook niet."

"Daarnaast heb ik mijn portefeuille verkocht omdat toen ik bij Gilissen ging werken, al mijn trades ook via Gilissen moesten lopen. Ik heb wel een nieuwe rekening geopend, maar er eigenlijk nooit een aandeel gekocht. En dat voelt eigenlijk wel rustig."

"Alleen maar schulden hebben en weinig bezit, geeft volgens mij heel veel onrust in het leven."

Ga je ooit weer beleggen?

"Ik denk dat ik in eerste instantie eerder op mijn hypotheek zou aflossen dan dat ik vermogen zou gaan opbouwen door te beleggen. Volgens mij is het ook heel mooi dat wij als jongeren worden gedwongen een deel af te lossen. Zo komt de waarde in je huis te zitten, wat daarmee een bepaalde vastigheid biedt. Want alleen maar schulden hebben en weinig bezit geeft volgens mij ook alleen maar heel veel onrust in het leven."

"Ook maakt het je veel afhankelijker van bijvoorbeeld je werkgever en wat je later kunt doen. Ik denk dat je later een veel prettiger leven hebt als je je huis als bezit hebt en niet dat daar nog een hypotheek op zit met 90% financiering tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Op een dag ga ik zeker wel weer beleggen, hoor. Maar dan alleen met geld dat ik over heb."

Lees ook: Suus Segers: "Als ze achttien is, is al het geld voor haar"

Gerelateerde Tools

Reacties

9 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 9 december 2015 17:44 0
  Op een site voor beleggen, waarom beleg je niet meer? Omdat ik twee keer de helft verloren heb. Best wel goed, denk dat de meesten die lang beleggen 90% verliezen. Die ouders doen me aan m'n eigen ouders denken, totaal de weg kwijt. De dochter is wijs geworden..
 2. [verwijderd] 9 december 2015 17:54 0
  Site over geld, zag het op iex.nl : )
 3. Drentenier1 9 december 2015 22:00 0
  Dag Jacoline,
  Om op je 31ste al de handdoek in de ring te gooien omdat je 2x een crash(jes) hebt meegemaakt is wel heel jong. Ben zelf in 1968 (12 jaar) begonnen met beleggen. Heb ontelbare crashes meegemaakt (de meest memorabele was toch wel die van 1987). Maar daarna nog de Azie-crises , valutacrisis, IT, 9/11 etc. etc. Ik heb ruim 20 jaar in de financiele wereld gewerkt (o.a TG) maar ben blijven beleggen en was daardoor in staat om op mijn 45ste te stoppen (incl. mooi huis). Dus laat je niet te snel van de wijs brengen en begin weer te beleggen. Natuurlijk niet in fondsen waarover je zelf adviezen geeft (je moet tenslotte objektief blijven) maar daarbuiten zijn er nog duizenden andere aantrekkelijke bedrijven/sectoren/beleggingsfondsen
 4. Met Effekt 10 december 2015 12:41 1
  quote:

  Drentenier1 schreef op 9 december 2015 22:00:


  Dag Jacoline,
  Om op je 31ste al de handdoek in de ring te gooien omdat je 2x een crash(jes) hebt meegemaakt is wel heel jong. ...

  Helemaal mee eens, ik beleg al sinds mijn16e en heb ook veel meegemaakt maar uiteindelijk veel verdiend. Genoeg om een huis en regelmatig een leuke auto te kopen. Mijn jaarlijks beleggingsresultaat over >20 jaar is heel ruim boven een spaarrekening of lijfrente. In geld is het nu per jaar meer dan Jacoline waarschijnlijk ontvangt als salaris.

  En nu, met een erg lage rente, lijfrente produkten promoten? Daar snap ik niets van. Noem dan minstens iets als het Rabo Certificaat dat 5.8% dividend oplevert (zolang de Rabo niet omvalt).
 5. [verwijderd] 10 december 2015 14:44 0
  Kan de laatste reacties niet goed matchen met de werkelijkheid. Ken alleen verhalen van alles verliezen, zelfmoord, depressies en 1 persoon die iets verdiend heeft maar daarna stopte.

  Zie wel mensen die 'verdienen' met beleggen maar vaak waren ze gewoon rijk, deden wat met beleggen heel voorzichtig en waren de bedragen gewoon hoog en kwam het meeste geld gewoon van het werk.

  Zou wel eens willen zien hoeveel bovenstaande beursverdieners in de beurs hebben gestopt en eruit gehaald. Hoe dan ook, hun winsten, als ze dat al zijn, komen wel van anderen die verloren hebben. Je kan met heel veel geld wat verdienen op de beurs omdat je risico dan ook heel laag is maar in het algemeen..
 6. Met Effekt 11 december 2015 10:50 2
  quote:

  hansfl schreef op 10 december 2015 14:44:


  Kan de laatste reacties niet goed matchen met de werkelijkheid. Ken alleen verhalen van alles verliezen, zelfmoord, depressies en 1 persoon die iets verdiend heeft maar daarna stopte.

  Zie wel mensen die 'verdienen' met beleggen maar vaak waren ze gewoon rijk, deden wat met beleggen heel voorzichtig en waren de bedragen gewoon hoog en kwam het meeste geld gewoon van het werk.

  Zou wel eens willen zien hoeveel bovenstaande beursverdieners in de beurs hebben gestopt en eruit gehaald. Hoe dan ook, hun winsten, als ze dat al zijn, komen wel van anderen die verloren hebben. Je kan met heel veel geld wat verdienen op de beurs omdat je risico dan ook heel laag is maar in het algemeen..


  Ik beleg voor mijn pensioen, haal daarom relatief weinig geld eruit en stop er de laatste 10 jaar ook niets meer in omdat het rendement hoog is.

  Het is een wijd verbreid misverstand dat de beurs een "zero-sum game" is, dat het verlies van de één de winst van de ander is. Als je een aandeel hebt in een bedrijf dat groeit dan veroorzaakt die groei je winst. De enorme winst van een Apple, Facebook of Amazon is niet ten kostte gegaan van andere aandeelhouders. Als de beurs stijgt, wat die gemiddeld doet, dan profiteren vrijwel alle beleggers.

  En verhalen over alles verliezen, enz. Warren Buffet heeft zijn 50B$ voornamelijk verdiend met beleggen terwijl Bill Gates dat heeft gedaan door een bedrijf te laten groeien. Dus beide technieken kunnen veel opleveren.
 7. Drentenier1 11 december 2015 21:37 2
  In aanvulling op het bovenstaande. Een oude beurswijsheid is: "het eerste millioen is het moeilijkst". In die periode zul je inderdaad risico"s moeten nemen om een bovengemiddeld rendement te behalen. Daarna is een kwestie van het voorkomen van missers. Ik ga niet altijd voor de hoofdprijs (er gaan geen belletjes op diepte- en/of hoogtepunten koersmatig). Probeer bedrijven te selecteren die voldoen aan de volgende 3 eisen: een goed (en begrijpbaar) produkt, een goede markt en goed management. Wanneer dat het geval is komt het met de winst ook wel goed en op termijn ook met de koers. Gewoon een kwestie van geduld hebben, huiswerk blijven doen en je niet gek laten maken door de waan van de dag.
 8. Twan68 12 december 2015 08:13 1
  Jacoline is een beetje tegenstrijdig in haar advies. Beleggen liever niet ivm de risico's, maar wel een lijfrente kopen voor je pensioen. De lijfrente kan alleen een rendement opleveren boven de inflatie door te beleggen in aandelen en vastgoed en misschien nog high hield obligaties, want met deposito's en staatsobligaties gaat dit niet lukken. Bij een lijfrente zit vaak nog een verzekering en kosten vroeger en is er een kans dat je een woekerpolis koopt. Het risico dat de lijfrente niet genoeg oplevert blijft net als bij zelf beleggen bestaan. Of zoals MetEffect terecht zegt je weet bij voorbaat zeker dat je een erg laag vast rendement hebt (onder de inflatie). Wat me verrast is dat iemand die zelf aandelen analist was en dus de kennis heeft om te stockpicken deze niet zelf durft te gebruiken om een beter pensioen voor zichzelf op te bouwen. Dat geeft me niet veel vertrouwen in de analisten die dagelijks de colums vullen van oa IEX en andere sites. Suggestie voor IEX om voortaan de grote van de beleggingsportefeuille van de analist te vermelden.
 9. [verwijderd] 12 december 2015 12:43 0
  1. Een aandelenanalist die zelf niet durft te beleggen omdat ze altijd verlies maakt?
  2. Afgestudeerd in economie en dan met deze lage rente het afbetalen van de hypotheek promoot, in plaats van het geld te gebruiken om te investeren?
  3. Zegt "zelf doen" te promoten voor het pensioen en vervolgens het geld uit handen geeft zonder enige garantie?

  Ik vraag me af wat haar werkgever eigenlijk vind?

9 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Moet je nog wel in China beleggen?

De koersen van Chinese bedrijven zijn flink gekelderd. Vormt dat een koo... Lees verder ›