IEXGeld

Dossiers

Profiel

Collectief of individueel: verschillende vormen van vermogensbeheer

Als je graag wilt beleggen zonder dat je er omkijken naar hebt of zelf beslissingen hoeft te nemen, kun je het laten doen door een vermogensbeheerder. Dan helpt een expert je om je beleggingsdoel te bereiken; zelf hoef je er niet veel verstand van te hebben.

Vooraf worden er afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over het risico dat je wilt en kunt nemen. Op basis daarvan worden er beleggingen voor je portefeuille gekozen, die vervolgens voor je in de gaten wordt gehouden.

Kortweg zijn er twee vormen vermogensbeheer te onderscheiden: collectief vermogensbeheer en individueel vermogensbeheer.

1. Collectief vermogensbeheer

Bij collectief vermogensbeheer heb je een eigen beleggingsrekening en een eigen portefeuille. Vaak is de (model)portefeuille gelijk voor iedere belegger met hetzelfde risicoprofiel (bijvoorbeeld offensief, neutraal, defensief).

Wijzigingen in (de samenstelling van) de portefeuille worden dan bij iedereen tegelijk en automatisch doorgevoerd. Dus beleggen jij én je buurman allebei bij vermogensbeheerder A, en hebben jullie allebei risicoprofiel 1, dan wordt er in principe op dezelfde manier voor jullie belegd.

Je geld op deze manier laten beleggen is mogelijk vanaf zo'n 5.000 euro. Dit is een relatief laag minimumbedrag voor vermogensbeheer. Dit is mogelijk omdat vermogens van meerdere beleggers voor het doen van de beleggingen worden samengevoegd. Een hoog totaalbedrag om mee te beleggen is het gevolg, waardoor spreiding goed is toe te passen.

Collectief vermogensbeheer wordt meestal volledig online geregeld en je kunt je vragen vaak telefonisch stellen aan de helpdesk.

2. Individueel vermogensbeheer

Ook individueel vermogensbeheer kan online worden geregeld, maar er is vaak ook persoonlijk contact en (optie tot) maatwerk. In dat geval kun je bijvoorbeeld afwijken van de standaard (invulling van) risicoprofielen en een portefeuille helemaal naar jouw situatie laten inrichten.

Beleggingen worden speciaal voor jouw portefeuille geselecteerd, in plaats van automatisch doorgevoerd zoals bij collectief vermogensbeheer vaak het geval is. De beheerder kan volmacht of beperkte volmacht hebben.

Bij individueel beheer wordt jouw vermogen niet samengevoegd met dat van andere beleggers, omdat de wijze van beleggen voor iedereen weer anders is. Onder andere daarom is een hoger minimumbedrag noodzakelijk. Op deze manier laten beleggen (met een goede spreiding) is mogelijk vanaf een inleg van zo'n 100.000 euro.


Vorig artikel Volgend artikel Overzicht

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zetten Shell en andere energiereuzen hun zegetocht in 2023 voort?

Deze 4 aandelen springen er volgens analisten van Citi uit. Lees verder ›