IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen met hulp van een adviseur? Dit kun je ervan verwachten

Je wilt graag zelf beleggen, maar kunt wel het advies van een expert gebruiken? Misschien is beleggen met de hulp van een adviseur een goede optie voor je (hier kun je testen of dat inderdaad bij je past).

Daarbij houd je zelf de controle en maak je zelf de uiteindelijke beslissingen, terwijl je wel de vruchten plukt van de ervaring van een adviseur.

Wat kan een adviseur voor je betekenen?

Een adviseur kan een boel werk uit handen nemen. Dit zijn een paar belangrijke voordelen:

  • Hij helpt je bij het bepalen van (en vasthouden aan) je beleggingsdoel.

  • Hij begeleidt je bij het bepalen van de risico’s die je wilt lopen en de producten die daar bij passen.

  • Niet alleen kan hij helpen bij het inrichten van je portefeuille, hij loopt er ook na die tijd periodiek met je doorheen. Past je huidige portefeuille nog bij je beleggingsdoel? Is het tijd om bepaalde posities te verkopen? Je adviseur kan emotieloos aanraden om je favoriete belegging af te bouwen of zelfs helemaal te verkopen. Een stap die veel particuliere beleggers vaak moeilijk kunnen nemen.

  • Niet alleen kan je adviseur veel objectiever naar je portefeuille kijken, ook is hij zeer waarschijnlijk beter in het doorspitten van jaarverslagen en prospectussen.

  • Je adviseur is daarnaast iemand die je bij de les kan houden tijdens onrustige tijden op de beurs. Ben jij in paniek omdat de beurzen instorten, dan helpt hij je de rust te bewaren of begeleidt hij je bij het inspelen op marktontwikkelingen.

Je kunt het trouwens zo gek maken als je zelf wilt. Zo kun je van tijd tot tijd op bezoek gaan bij je adviseur of hij bij jou. Ook kun je je beperken tot online of telefonisch advies en kun je in plaats van individueel advies, kiezen voor collectief advies.

Een adviseur kost geld

Aan beleggen met behulp van een adviseur hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Maar ook hier geldt dat je het zo gek kunt maken als je zelf wil.

Bedenk je in ieder geval dat het geld dat je betaalt aan je adviseur, geld is dat je niet kunt beleggen en dat dit op de lange termijn een grote impact kan hebben op het vermogen dat je opbouwt.

Anderzijds is het de bedoeling dat je adviseur je behoedt voor beleggingsmissers en je helpt bij het beschermen van je portefeuille in mindere tijden. En dat kan - letterlijk - ook heel veel waard zijn.


Vorig artikel Volgend artikel Overzicht

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Analisten: beurzen vlak in 2021, maar wel een paar uitschieters

Vooral in de Britse en Australische markt zijn kansen te vinden volgens ... Lees verder ›