IEXGeld

Dossiers

Profiel

De zzp-hypotheek: iets voor jou?

Ben je zzp'er en wil je graag een hypotheek afsluiten? Binnenkort - vanaf 16 november om precies te zijn - kun je ervoor terecht bij internetbank Knab (onderdeel van Aegon).

Aegon bedacht een hypotheek speciaal voor zelfstandig ondernemers, nadat klanten hadden geklaagd omdat dat zij geen volledige woninglening konden krijgen.

Er zijn al andere aanbieders op de markt die zzp'ers prima aan een lening helpen, maar - zo zegt Knab op nu.nl - die vragen woningkopers spaargeld aan te wenden voor de koop van het huis. Spaargeld, dat direct 'verdwijnt' in stenen.

Lees ook: Wordt de maximale hypotheek nóg lager?

Een bedrag verpanden

Zelfstandigen die de zzp-hypotheek aanvragen kunnen straks een lening van maximaal 103% van de woningwaarde afsluiten - dat is net zoveel geld als je in principe zou kunnen krijgen als je in loondienst werkt. Alle betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar.

De bank eist wel een bepaalde vorm van zekerheid. Normaal gesproken sta je bij een hypotheekaanvraag vrij sterk als je met een arbeidscontract kunt zwaaien, maar bij een eenmanszaak gaat dat niet op. Het werkt dus net even anders:

  • Je moet over de afgelopen twee of drie jaren voldoende inkomen aan kunnen tonen.

  • Afhankelijk van of je twee of drie jaar inkomen kunt aantonen, moet je een bedrag van respectievelijk 18 of 13% van de woningwaarde storten op een geblokkeerde hypotheekrekening van Knab. Dit is een extra onderpand voor de hypotheek.

  • Dit verpande bedrag valt jaarlijks in delen weer vrij. In vier of acht jaar is het totale bedrag weer vrijgekomen. Dat geld kan dan (weer) worden gebruikt voor je onderneming.

Lees ook: Je wilt een hypotheek aanvragen, maar hebt geen vast contract? Niet getreurd.

Iets voor jou?

In feite moet je bij deze hypotheek dus net zo goed spaargeld aanspreken. Heb je die 18 of 13% niet vrij besteedbaar op de bank staan, wat op zich niet vreemd is, dan is het alsnog niet mogelijk om een volledige lening te krijgen.

Wel krijg je deze 'borg' zoals gezegd op termijn weer terug, het verdwijnt dus niet in stenen. En ondertussen kun je 103% van de woningwaarde lenen. Meer info en voorwaarden lees je hier.

Ben jij zzp'er? Wat vind je van deze lening, interessant of niet? Waarom? Wij zijn benieuwd - laat hieronder gerust een reactie achter.

Lees ook: Het is voor een flexwerker niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen.

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›