IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe ben je als Airbnb-huurder verzekerd?

Een tijdje geleden was ik met vriendinnen een weekendje naar Den Haag. Omdat we niet veel geld kwijt wilden zijn aan een hotel, huurden we via Airbnb een appartement in het centrum. Een uitkomst! Een eigen bad, keuken, woonkamer én balkon. Na twee heerlijke dagen keerden we huiswaarts.

Het was leuk, maar toch lag ik 's avonds te woelen in bed. Ik had het tripje geregeld en was zodoende hoofdhuurder. Wat als er iets was gebeurd, als we schade hadden aangericht aan het appartement? 

De verhuurder zit goed, maar de huurder dan?

Dat je als verhuurder goed bent verzekerd op Airbnb is duidelijk, dat kun je makkelijk terugvinden op de website. Ze geven verhuurdersgarantie. Maar wat als je huurder bent - ben je dan eigenlijk wel verzekerd, en hoe dan?

Van je aansprakelijkheidsverzekering hoef je het in ieder geval niet te hebben. Dit heeft te maken met de opzichtclausule, ofwel de alinea in de voorwaarden die stelt dat je alleen bent verzekerd als het om je eigen spullen gaat. In dit geval heeft de verhuurder mij spullen geleend, zijn de spullen niet van mij en dus vergoedt mijn verzekering eventuele schade er aan ook niet.

Maar wie betaalt de schade dan wel? De verhuurder, dus niet huurder, regelt de verzekeringsdekking. In de meeste gevallen volstaat een inboedel- en/of opstalverzekeraar. Die vergoedt - afhankelijk van de voorwaarden en de afspraken die er zijn gemaakt - de schade die de huurder maakt aan en in het huis. No matter what!

Dus: ook als huurder zit je save. Wat is onze volgende bestemming?

Lees ook: Let hier op als je je woning verhuurt via Airbnb

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›