IEXGeld

Dossiers

Profiel

Scheiden en de kinderen: een checklist

Als jullie gaan scheiden moet er veel worden geregeld, zeker als jullie (minderjarige) kinderen hebben.

Rijksoverheid heeft op een rij gezet wat jullie als (aanstaande) ex-partners sowieso voor de kinderen moeten regelen. Een korte checklist.

Check ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

Het ouderschapsplan

Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan moeten jullie een ouderschapsplan maken. Dat is wettelijk verplicht voor getrouwde en geregistreerde ouders én voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

In zo'n plan staan allerlei afspraken, bijvoorbeeld over (de verdeling van) de verzorging en de opvoeding en over hoe jullie elkaar informatie over belangrijke onderwerpen gaan geven (zoals school).

Daar blijven jullie samen verantwoordelijk voor. In dit artikel lees je wat er exact in het plan moet komen te staan. En kijk hier als jullie aan co-ouderschap denken.

Lees ook: Dit moet er in een ouderschapsplan komen te staan

De kinderalimentatie

Jullie zijn allebei verplicht om financieel voor de kinderen te zorgen, in elk geval tot zij 21 jaar oud zijn. Dit kan in de vorm van kinderalimentatie.

In principe mogen jullie zelf bepalen wie wat betaalt (deze afspraken moeten dan ook worden opgenomen in het ouderschapsplan). Komen jullie er niet uit, dan stelt de rechter dit vast.

Let op: betaalde kinderalimentatie is sinds dit jaar niet meer fiscaal aftrekbaar. Het is verstandig om daar in de berekening van het bedrag rekening mee te houden. Hier en hier vind je daar meer info over.

Lees ook: De kinderalimentatie op de schop: allebei betalen

De kinderbijslag

Als ouders krijgen jullie kinderbijslag tot de kinderen 18 jaar oud zijn. De hoogte ervan hangt af van de leeftijd van de kinderen en hun woonsituatie: thuis- of uitwonend.

Na jullie scheiding krijgt de ouder bij wie het kind woont de kinderalimentatie. Dit wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Als jullie voor co-ouderschap kiezen kan het geld worden verdeeld. Soms doet de SVB dat, maar als één van jullie het geld op de rekening gestort krijgt, mogen jullie dat ook zelf doen. Meer informatie daarover lees je hier.

Lees ook: Dit is waarom het hebben van kinderen duurder kan worden

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›