IEXGeld

Dossiers

Profiel

Rendemix & Co

Het was een redelijk tegendraads bericht vorige week: Rabobank verhóógt de kosten voor haar zelfbeleggingsdienst Rendemix. Je moet maar durven, de kosten voor beleggers verhogen in een tijd waarin klanten - mede dankzij de inspanningen van de AFM en de opkomst van vergelijkingssites - geen cent teveel meer willen (en hoeven) betalen.

Maar de Rabobank moest wel. Volgens de bank was het product simpelweg te goedkoop om nog uit te kunnen. De kosten van de Blackrock-fondsen waar in wordt belegd bedragen al 0,35%, terwijl de Rabobank voor de hele dienstverlening 0,2% in rekening bracht. 

Daar zat ook nog eens een maximum van 120 euro aan vast, dus vanaf 60.000 euro werd Rendemix zelfs nóg goedkoper. Leuk voor beleggers, die de fondsen gretig kochten, maar niet voor de Rabobank. En dus wordt de kip met de windeieren nu geslacht door de bank.  

Van 25% tot 1733%

Wat gaat dat de Rendemix-belegger kosten? Vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl rekende het het gedetailleerd door:

Forse tariefsverhogingen, kortom. Vooral het afschaffen van het maximumbedrag hakt er aardig in als je veel geld in Rendemix hebt zitten. Maar ook bij een bedrag van 25.000 euro betaal je voor het nieuwe Rendemix - de kwaliteit die je gewend bent, maar dan duurder - anderhalf keer meer aan kosten dan voorheen.

Overigens is Rendemix hiermee niet ineens idioot duur in vergelijking met concurrerende fondsoplossingen. Het is alleen niet meer zo goedkoop als het was. Bij een belegd bedrag van 50.000 euro is Rendemix (250 euro kosten) nu een brave middenmoter in de markt, ergens tussen ABN Amro Profielfondsen (182 euro), SNS Bank Profielbeleggen (250 euro) en Robeco One (280 euro).

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›