IEXGeld

Dossiers

Profiel

Eigen bedrijf? Stel huwelijkse voorwaarden op!

Wil je trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? In Nederland gebeurt dat standaard in gemeenschap van goederen. Als je dat niet wilt moet je het aangeven en samen voorwaarden opstellen.

Check ook: Trouwen in gemeenschap van goederen? Dat komt er anders uit te zien.

Het is erg belangrijk dat je goed over de gevolgen van beide opties nadenkt en dat je niet zomaar voor gemeenschap van goederen kiest.

Dat geldt absoluut ook als je een eigen bedrijf hebt of wilt starten. Het is dan aan te raden om huwelijkse voorwaarden op te nemen, zegt Evi van Lanschot. Twee redenen:

  1. Bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je regelen dat je echtgenoot bij een echtscheiding geen aanspraak kan maken op het ondernemingsvermogen, zodat de voortzetting van je bedrijf in elk geval daardoor niet in gevaar komt.

  2. Ook als je als ondernemer het privé-vermogen van je echtgenoot veilig wilt stellen, is het aan te raden om huwelijkse voorwaarden op te laten nemen. Hiermee voorkom je dat schuldeisers van jouw onderneming zich kunnen verhalen op het vermogen van je partner.

Lees ook: Column van Carl Richards: let's talk about money

Huwelijkse voorwaarden en eigen bedrijf: aandachtspunten

Naar de notaris om voorwaarden op te stellen? Let dan nog wel op hoe je alles precies vastlegt. Evi noemt de volgende aandachtspunten:

  • Sommige mensen nemen een finaal verrekenbeding op in de voorwaarden. Doe je dit, dan zullen jij en je partner in het geval van scheiding met elkaar moeten afrekenen alsof er sprake was van gemeenschap van goederen. En dan is het mogelijk dat je echtgenoot tóch recht heeft op een deel van het bedrijf.

  • Ook kan een periodiek verrekenbeding worden opgenomen. Het betekent dat jij en je partner het overgespaarde inkomen ieder jaar (tijdens het huwelijk) moeten delen. Spreek goed af wat je onder het begrip inkomen verstaat: is dit bijvoorbeeld alleen het salaris dat je uit je bedrijf ontvangt of ook de overwinst die je bedrijf maakt?

  • Heb je niet alles volgens het door jullie omschreven periodiek verrekenbeding verdeeld? Dan kan de rechter bij een echtscheiding oordelen dat er achteraf verrekend moet worden als of er sprake van gemeenschap van goederen was. Volgens het finaal verrekenbeding, dus.

  • En als je niet wilt dat schuldeisers aanspraak (proberen te) maken op het privé-vermogen van je echtgenoot, moet je ervoor zorgen dat hij of zij geen leningovereenkomst van het bedrijf meetekent en niet borg staat.

Geregistreerd partnerschap omzetten naar voorwaarden

Misschien ben je al in gemeenschap van goederen getrouwd en stel je nu toch liever huwelijkse voorwaarden op.

Dat is te regelen. Je kunt de gemeenschap van goederen vrij eenvoudig omzetten naar huwelijkse voorwaarden (vice versa kan overigens ook). Dit doe je bij de notaris.

Het is, tot slot, verstandig om je huwelijkse voorwaarden regelmatig te checken en te kijken of ze nog passen bij de huidige situatie.

Lees ook: Checklist: trouwen onder huwelijkse voorwaaden?