Het is natuurlijk erg gezellig om een hond in huis te heben, maar zo'n huisdier kan je ook aardig op kosten jagen.
Het kost bijvoorbeeld bijna 400 euro om een grote hond te laten steriliseren. Een bezoek aan de tandarts of dierenarts kan oplopen tot respectievelijk 150 en 80 euro, het laten castreren van een hond kost rond de tweehonderd euro.
Zijn het kosten die je liever niet zelf betaalt, dan kan een verzekering een uitkomst zijn. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat dit niet voor iedereen geldt en dat het soms veel voordeliger is om een potje te maken waaruit je de kosten betaalt. Verzekeren is echt (lang) niet altijd nodig.
Maar denk je dat een verzekering in jouw situatie best eens verstandig kan zijn - daar zul je wellicht even wat berekeningen op los moeten laten - loop dan de volgende vijf stappen eens door.
Check ook: Heb je al die verzekeringen eigenlijk wel nodig?
Heb je nog geen hond uitgekozen? Dan is het met oog op verzekeringen verstandig om goed na te denken over het ras. Zo is de kans op erfelijke ziekten bij bijvoorbeeld bepaalde bulldoggen zeer hoog. Verzekeraars nemen in clausules op dat ze voor de bekendste aandoeningen niet betalen. Je kunt de hond dan wel verzekeren, maar dus niet voor specifieke kwalen.
Bankrate.com maakte een top 10 van honden die het vaakst worden geweerd door verzekeraars, vooral omdat ze als agressief te boek staan. Heb je zelf een zogenoemde hoge-risico hond, dan is het wellicht slim een aanvullende verzekering te nemen (zie stap 5).
In het algemeen is het goedkoper om een hond in zijn eerste of tweede levensjaar te verzekeren, dan om dit later te doen. Sterker nog: het kan tot tien maal goedkoper zijn!
Het kan zelfs zo zijn dat een verzekeraar honden van ouder dan acht jaar weigert te verzekeren. In andere gevallen vragen verzekeraars hondenbezitters vaak om een bepaald percentage van de kosten zelf te betalen (meestal tussen de 20% en 35%), wanneer de hond ouder dan negen jaar is. Let daarop bij het afsluiten van een verzekering.
Het kan ook slim zijn om nog even te wachten met de verzekering totdat een hond minstens twaalf maanden is. In het eerste jaar liggen dierenartsbezoeken vaak hoger dan in de jaren erna en daar spelen sommige verzekeraars op in door een hogere premie te vragen.
Maar wacht ook niet té niet te lang met het afsluiten van een verzekering. Veel verzekeraars hanteren een wachttijd, vaak vastgesteld op dertig dagen. Binnen deze periode vergoeden de meeste verzekeraars geen kosten voor onderzoek, behandeling of verpleging.
In dat opzicht kan het juist wel weer verstandig zijn om een pup te verzekeren. Voor pups van jonger dan 99 dagen, kun je bij enkele partijen namelijk zonder wachttijd een verzekering afsluiten.
Er zijn diverse partijen die een verzekering voor je hond aanbieden. Het is verstandig de diverse pakketten onderling te vergelijken. Ga dus niet voor de eerste verzekering die je tegenkomt.
Vergelijk de verzekeringen op prijs, het eigen risico, wat er wel en niet wordt vergoed en wat er maximaal wordt uitgekeerd. Overigens zullen in principe alle verzekeringen de basiskosten wel vergoeden - denk aan een consult bij de dierenarts of noodzakelijke operaties.
Volgens de website Hondverzekeringinfo.nl zitten de grote verschillen in de verzekeringen onderling in de vergoedingen van aandoeningen aan heupen en ellebogen, sterilisatie, castratie, therapieën en vaccinatie. Op deze website kun je huisdierenverzekeringen onderling vergelijken.
Let ook op eventuele bijkomende kosten. Denk aan zaken als een verplichte assurantiebelasting van 21% en eenmalige poliskosten (vaak rond de tien euro) die soms niet duidelijk staan aangegeven.
Je kunt ook nog voor andere verzekeringen kiezen, bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering. Je gaat er niet meteen van uit, maar het kan voorkomen dat je huisdier menselijk letsel aanricht. In dat geval zijn de kosten niet te overzien.
Zeker bij hoge-risicohonden kan het verstandig zijn om een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, helemaal omdat de premie laag is terwijl het bedrag dat wordt verzekerd wel hoog is (soms tot in de miljoenen euro's).
In de Amerikaanse staat Ohio zijn pitbulleigenaren zelfs verplicht om hun hond tot tienduizenden dollars (!) te verzekeren. In Nederland is dat niet nodig, maar in enkele Europese landen is een aanvullende verzekering wel verplicht. Wil je je hond meenemen op vakantie, dan moet je hier zeker op letten.
Tot slot kun je nog kijken of in je allrisk-inboedelverzekering ook schade door huisdieren is opgenomen. Plotseling ontstane schade veroorzaakt door een huisdier kan dan worden vergoed, maar ook niet onbeperkt. Vaak keren verzekeraars maximaal tussen de duizend en tweeduizend euro uit.
Volgende keer verder gaan?
Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.
Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in