IEXGeld

Dossiers

Profiel

Naar Malta voor 4% spaarrente, zou je dat nou wel doen?

De jacht op de Europese spaarder is geopend: internetbank Nemea Bank uit Malta belooft je 4% rente als je je geld minimaal vijf jaar vastzet.

Dat trekt de aandacht. Je mag tegenwoordig immers al blij zijn als je 2% krijgt bijgeschreven.

Nemea valt onder het depositogarantiestelsel van Malta, wat betekent dat een tegoed tot 100.000 euro gegarandeerd is als de bank failliet gaat.

Klinkt als een mooi verhaal. Dus gauw met je spaargeld de grens over, in de hang naar rendement? Think twice. Want zo mooi en veilig is het niet.

Check ook: Betalen om je geld veilig te kunnen stallen - zou jij het doen?

Denk eens aan de problemen bij Icesave

Het is namelijk maar de vraag of Malta wel iets kan vergoeden, mocht er inderdaad een faillissement optreden.

Vergelijk het met het IJslandse Icesave, dat 5% rente beloofde. De bank van dit eveneens kleine land kon op een bepaald moment niet langer aan alle verplichtingen voldoen en ging failliet. Het lukte de overheid niet alle spaartegoeden uit te betalen toen de financiële sector in 2008 onderuit ging.

Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos besloot de boel onder een Nederlandse garantieregeling te trekken. Daardoor kregen Nederlande Icesavers hun geld uiteindelijk toch terug. Maar dit gebeurde absoluut "bij wijze van uitzondering," vertelt de huidige minfin Jeroen Dijsselbloem nu aan RTL Z. "Dat gaan we in de toekomst niet meer doen."

Niemand komt je redden als het misgaat

Dijsselbloem noemt de actie van Nemea grensoverschrijdend. Wie zijn geld naar Malta wil brengen moet zich goed realiseren dat hij of zij in Nederland géén garantie krijgt, zegt hij. De bank valt echt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en dat gaat ook niet gebeuren.

Jaap Koelewijn, financieel expert en hoogleraar corporate finance aan Nyenrode Business Universiteit, benadrukt: "Als deze hut omvalt, dan komt niemand je redden."

4%, dat is gewoon niet mogelijk

Maar is de kans dan ook echt groot dat er problemen ontstaan? Koelewijn denkt van wel. Hij plaatst grote vraagtekens bij de haalbaarheid van het 4%-verhaal. Online onderzoek naar de bank leverde hem - behalve jubelverhalen van de oprichters zelf - niks op. Geen verslagen, geen cijfers.

Hij vindt hetgeen Nemea lijkt te beloven - nog zwak uitgedrukt - verdacht: "4% rente, in een wereld waar de rente naar 0,5% is gezakt? Dat kan gewoonweg niet." De bank moet aardig wat in werking stellen om zo'n percentage (langdurig) te kunnen vergoeden.

Tot slot werkt het feit dat de oprichters van Nemea bij een andere failliet verklaarde bank uit IJsland vandaan komen, niet in het voordeel van hun imago. Nee, dat betekent niet automatisch dat het nu wéér fout gaat, maar je hebt het inmiddels wel door: voorzichtigheid is hier geboden.

Check ook: Dus je wilt depositosparen? Lees dit dan eens.

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 16 april 2015 16:30 0
  1,75% bij Easisave bank ook op Malta. Wel direct opvraagbaar.
 2. nestel 20 april 2015 18:33 0
  Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos besloot de boel onder een Nederlandse garantieregeling te trekken. Daardoor kregen Nederlande Icesavers hun geld uiteindelijk toch terug. Maar dit gebeurde absoluut "bij wijze van uitzondering," vertelt de huidige minfin Jeroen Dijsselbloem nu aan RTL Z. "Dat gaan we in de toekomst niet meer doen."

  Tuurlijk niet. Destijds belegde zo' n beetje de gehele provinciale en gemeentelijke overheden bij Icesave. En de waterschappen, diverse beleids organen en woningbouw verenigingen... Etc etc
  Ow ja en ook nog een aantal particulieren. Nemen we meteen mee bij voorstaande geheel, anders staat het zo raar... Wouterje heeft op deze manier, met deze truc, vele bankroeten voorkomen...
  De Nederlandse overheid betaalde zich zelf en oh ja ook nog die particulieren terug en overnam de terughaal verplichting...

  Nobel zegt u?
  Dat is waarom dit nu NIET meer zal gebeuren..
  Piet particulier zoekt het maar alleen uit. De uitzondering werd destijds alleen gemaakt om het omvallen van publieke overheids organisaties tegen te gaan... Enkel en alleen daarom, niet vanwege Piet , Henk, Anja, Ingrid, Jan,Kees of Willem
 3. [verwijderd] 10 november 2015 13:32 0
  wel blijven nadenken, dit is een bank met 5 miljoen eigen vermogen en een balans van 24 miljoen, denk je nou echt dat als de bank omvalt, dat de andere banken op malta/ overheid op malta de deposito's niet kunnen garanderen?

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›