IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is de beste tijd van het jaar om je huis te verkopen

Je overweegt al een tijdje om te verhuizen, maar je weet eigenlijk niet welke periode van het jaar het beste is om je huis te verkopen.

Eigenlijk is het heel simpel: wanneer gaan de meeste mensen op zoek naar een nieuwe woning?

Rekening houden met schoolvakanties

Vaak niet in de zomer. Mensen zijn dan op vakantie (of druk met het plannen ervan) en hebben geen zin om te verhuizen als het buiten dertig graden is. Als er dan ook nog het een en ander moet gebeuren aan het huis, dan is de zomervakantie alweer bijna voorbij.

Vooral stelletjes met kinderen, die op zoek zijn naar een eengezinswoning, houden rekening met de schoolvakanties. Ook in de periode rond de kerst stellen mensen de zoektocht naar een nieuwe woning uit tot het nieuwe jaar.

Dat er minder mensen op zoek zijn hoeft niet altijd te betekenen dat er minder deals plaatsvinden op de vastgoedmarkt. Vaak zijn mensen die op zoek gaan naar een woning in een wat rustigere periode, serieuzer op zoek en weten zij al precies wat zij willen.

Het zorgt er enkel voor dat bepaalde type woningen het minder goed doen in 'moeilijke' seizoenen. Zo zouden de wat luxere, exclusieve woningen een lagere omloopsnelheid hebben in de zomer.

Lenteverkoop

Maar in welke periode zijn de meeste woningzoekenden dan wél actief? Het aantal huizenverkopen krijgt doorgaans in de lente een boost. De meeste gezinnen willen hun huis nog voor de zomermaanden kopen, voordat ze op vakantie gaan.

Daarnaast zien huizen en de omgeving er in de lente vaak beter uit dan midden in de zomer of in hartje winter. Na een lange winter zijn de eerste bloemetjes te zien, liggen de tuintjes er mooier bij en hangen de eerste blaadjes weer aan de bomen. Dat geeft een goed gevoel bij kopers.

In de lente is het doorgaans ook makkelijker om in en rond het huis wat klusjes te doen: van verven tot simpelweg het huis schoon houden zonder dat er overal vieze natte sneeuw ligt wanneer iemand het huis binnenloopt.

Tweede keuze

Let wel: je hebt behoorlijk wat concurrentie van andere huizenverkopers, wanneer je je huis in de lente op de markt zet.

In dat geval kan het begin van de herfst een goede tweede keuze zijn, zeker als er een warme nazomer is. Er is minder concurrentie en woningzoekenden zijn in de herfst serieuzer dan in de lente op zoek naar een woning.

Daarnaast hebben zij wat minder aan hun hoofd. Ze hoeven een vakantie niet meer te plannen en de kinderen zijn weer op school.

Geen prijsverschil

Het is overigens niet bewezen dat je een hogere prijs kunt krijgen voor je woning wanneer je deze in een bepaald seizoen verkoopt.

In een markt waar de prijzen enorm stijgen of dalen, is het uiteraard logisch dat de prijzen per seizoen verschillen. Maar in het algemeen zijn er in de zomer geen pieken in de woningprijzen en geen dalen in de winter.

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›