IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je maximale hypotheek wordt (nog) lager

Je kunt dit jaar minder hypotheek krijgen dan in 2014. En vanaf juli wordt het maximale bedrag dat een geldverstrekker aan je mag uitlenen nóg lager.

Lees ook: Check dit als je een huis wilt kopen: je kunt minder lenen dan vorig jaar.

Lage hypotheekrente? Lagere hypotheek!

In elk geval, als je een hypotheek tegen een lage rente afsluit. De verlaging geldt namelijk specifiek voor hypotheekrentes onder de 3,5%.

Vooral mensen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten zullen er mee te maken krijgen. Dat komt doordat er voor NHG-hypotheken in de regel lagere rentestanden gelden.

De exacte daling hangt af van de hoogte van je inkomen, maar gemiddeld gezien kun je straks zo'n 5% minder lenen dan nu, met eenzelfde woningwaarde en inkomen en dezelfde rentestand.

De achterliggende gedachte is dat je ook een hogere toekomstige rente moet kunnen opvangen, schrijft Z24. De rente is nu laag, maar dat kan in de toekomst natuurlijk maar zo anders worden. En dan worden je lasten ook hoger.

Lees ook: Wel of geen hypotheekgarantie? Check de renteverschillen.

Minder hypotheek: een rekenvoorbeeld

De Hypotheekshop wees deze week als eerste op de verlaging van de maximale hypotheek en illustreert het met een rekenvoorbeeld.

Als je uitgaat van tweeverdieners - die 35.000 euro en 10.000 euro verdienen - ziet het er als volgt uit:

Bij de huidige regels en een hypotheekrente van 2,65% (tien jaar vast, NHG), kunnen deze mensen momenteel 218.692 euro lenen. Bij een gelijke hypotheekrente kunnen zij vanaf 1 juli 209.386 euro lenen, ofwel bijna 10.000 euro minder.

Check ook: Die lage hypotheekrente brengt niet alleen maar voordelen met zich mee

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›