IEXGeld

Dossiers

Profiel

De kinderalimentatie op de schop: beide ouders moeten bijdragen.

Neem de hoogte van de kinderalimentatie eens onder de loep, schreven we voor de jaarwisseling.

Het ging toen over de afschaffing van de aftrek levensonderhoud voor kinderen, de LOK, waardoor de ouder die kinderalimentatie moet betalen sinds dit jaar geen belastingvoordeel meer heeft.

De ouder die het geld ontvangt krijgt nog altijd hetzelfde bedrag op de rekening gestort, maar voor de betalende ouder is het dus een financiële tegenvaller.

En dat, zo zegt het Nibud, terwijl bij de vaststelling van de hoogte van de alimentatie vaak rekening is gehouden met de belastingaftrek. Een goede reden om eens met elkaar om tafel te gaan zitten.

Lees ook: Neem de hoogte van de kinderalimentatie onder de loep

Niet elk gescheiden stel gaat om tafel

Het zou eigenlijk een soort ideale situatie zijn. Er zijn nieuwe belastingregels, je denkt dat een herziening reëel is, je hebt het er over en het is geregeld. Maar zo'n goed gesprek met bijpassende afloop is natuurlijk niet voor ieder gescheiden stel weggelegd. Integendeel.

We schreven al, niet voor niets: lukt het overleg niet, dan zul je bij de rechtbank een verzoek om herziening in moeten dienen. Een ontzettend gedoe, waar de situatie niet gezelliger op wordt - óók (of zeker) niet voor de kinderen.

Ouders stoppen met betalen

Geld - en dus ook alimentatie - is nou eenmaal een gevoelig onderwerp. Zeker als je het er na een scheiding over moet hebben. Er zijn veel ruzies en processen over, en nee, dat is niet alleen vanwege de afschaffing van de LOK.

De alimentatie levert al jaren veel problemen op. En die zijn zodanig dat veel ouders gewoon stoppen met betalen. Zij begrijpen niet waarom ze een bepaald bedrag moeten betalen: waar is de berekening op gebaseerd? Vervolgens weten ze ook niet waaraan het geld precies wordt besteed.

Alimentatiebetaler Manfred Verberne zegt in een interview met RTL Nieuws: "Ik moet er op vertrouwen dat het bedrag ten goede komt aan mijn zoon." Hij heeft geen idee hoe het precies zit.

Lees ook: Hier heb je recht op als je gaat scheiden

Een eenvoudiger, rechtvaardiger systeem

Daarom moet er een eenvoudiger en rechtvaardiger systeem komen, vinden de VVD en PvdA. In dat kader hebben de partijen een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd. Eén die er wellicht voor kan zorgen dat ruzies om bovenstaande redenen slechts nog incidenteel voorkomen, in plaats van (te) regelmatig.

Het is hun bedoeling dat gescheiden ouders straks allebei bijdragen aan de alimentatie. Er zijn rekentabellen gepresenteerd, aan de hand waarvan ouders kunnen checken wat ze in welke situatie moeten betalen.

Hoe meer zorg, hoe minder bijdrage

De ideeën in het kort:

  • Beide ouders gaan betalen. Zowel hun financiële draagkracht als het aantal dagen dat zij voor de kinderen zorgen telt mee. Hoe meer zorg, hoe minder bijdrage.

  • De alimentatieplicht stopt als de kinderen 18 jaar zijn. Alleen als de kinderen studeren loopt de alimentatieplicht door tot 23 jaar.

  • De bijdrage moet aan de kinderen worden besteed. En de aanschaf van luxe goederen zoals een auto is niet toegestaan als de kinderalimentatie niet is betaald.

  • Als de financiële situatie van een van de ouders wijzigt kan het alimentatiebedrag opnieuw worden berekend.

Dit moet zorgen voor minder strijd tussen ex-partners en meer rust rond de kinderen. Maar officieel geldt het dus nog niet; de wet treedt op z'n vroegst in 2016 in werking.

Natuurlijk kunnen jullie het zelf wel alvast enigszins als leidraad aanhouden, als jullie toevallig wél met elkaar door één deur kunnen en nieuwe afspraken gaan maken. Hier vind je een handige rekentool.

Meer lezen over de kinderalimentatie? Hier vind je veel informatie.

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›