IEXGeld

Dossiers

Profiel

Auw, je verstandskiezen moeten eruit. Gelukkig ben je verzekerd... of niet?

Ben je nog aan het uitzoeken wat voor jou de beste optie is met betrekking tot je zorgverzekering in 2015? Dan moet je wel opschieten, want als je wil wisselen moet je je huidige verzekering vóór 1 januari 2015 hebben opgezegd. Vervolgens heb je tot 31 januari om - met terugwerkende kracht voor januari - een nieuwe verzekering af te sluiten.

Lees ook: Je bent gek als je nu niet van zorgverzekering wisselt

Hoe zit het bijvoorbeeld met die aanvullende tandartsverzekering? Is het verstandig om die af te sluiten?

De kosten daarvoor liggen op ongeveer 12,50 extra per maand (150 euro per jaar). Heb je twee controles en één gaatje dan kost dat je ongeveer 80 euro totaal (2 x 20 euro voor de controles en 1 x 40 euro voor het gaatje). Dan ben je dus goedkoper uit zonder die aanvullende verzekering.

Nou is het lastige natuurlijk om in te schatten hoeveel gebruik je van de tandarts gaat maken. Dat moet je zelf doen en de gok nemen (of niet).

Lees ook: Een kies laten trekken, een gaatje laten vullen: het wordt voordeliger

Naar de kaakchirurg

Anders wordt het als je voor bijvoorbeeld het trekken van je verstandskiezen naar een kaakchirurg in het ziekenhuis moet. Dat wordt namelijk niet gedekt door je aanvullende tandartsverzekering, maar valt omdat het om een specialistische behandeling gaat in je basispakket.

Mooi denk je dan misschien, maar dan wordt ook aanspraak gemaakt op je eigen risico. Zilveren Kruis meldt hierover het volgende:

Een behandeling bij de kaakchirurg valt onder medisch specialistische zorg. Op de vergoeding voor medisch specialistische zorg is het eigen risico van toepassing. Daarnaast heb je een verwijzing nodig van de tandarts, orthodontist of andere medisch specialist.

Slimmer is het om als je een aanvullende tandartsverzekering hebt je tandarts die kiezen te laten trekken. En dat kan hij - als hij geen complicaties verwacht - best zelf. Overleg je opties dus eerst met je tandarts voordat je naar een kaakchirurg gaat.

Lees ook: Eigen bijdrage en eigen risico: de verschillen

En als je aan het begin van het jaar je eigen risico al hebt moeten gebruiken, kan je eventuele vervolgbehandelingen (meestal trekken ze verstandskiezen twee-om-twee) het beste in datzelfde jaar te plannen.

Check ook: Besparen op je zorgverzekering? Betaal de premie direct voor het hele jaar

Lees ook:

6 tips om bankfraude te voorkomen

Miljoenen Nederlanders zijn nog altijd vatbaar voor bankfraude. Lees verder ›