IEXGeld

Dossiers

Profiel

Neem de hoogte van de kinderalimentatie onder de loep

Zijn jullie gescheiden en hebben jullie kinderen? Wellicht betaalt de één kinderalimentatie aan de ander.

Een deel van die betaalde alimentatie kan van de belasting worden afgetrokken. Dit valt onder de zogenaamde aftrek levensonderhoud voor kinderen, ook wel LOK genoemd.

Maar die LOK wordt na dit jaar afgeschaft. Dat betekent dat de ouder die kinderalimentatie moet betalen met ingang van 2015 geen belastingvoordeel meer heeft.

En let op: ook andere kosten die je voor levensonderhoud maakt - uitgaven voor kleding, of de premie van de zorgverzekering van je kind - zijn straks niet meer aftrekbaar.

Lees ook: Je kunt partneralimentatie afkopen. Maar er zijn wel nadelen.

Een ander bedrag vaststellen

De ouder die alimentatie ontvangt krijgt dan nog steeds hetzelfde bedrag op zijn of haar rekening gestort, maar de alimentatiebetaler is uiteindelijk meer geld kwijt. Een financiële tegenvaller, dus.

Maar Nibud schrijft dat bij de vaststelling van de hoogte van de kinderalimentatie vaak rekening is gehouden met die belastingaftrek. En daardoor zou de alimentatie zonder deze aftrek wat te hoog zijn.

Het zou een reden kunnen zijn om de hoogte van de alimentatie opnieuw te (laten) beoordelen. Minister Asscher zei ook al eens dat gescheiden ouders de gevolgen kunnen verzachten door het bedrag van de alimentatie te verlagen.

Check ook: Hier heb je recht op als je gaat scheiden

Naar de rechtbank?

Zeker als de afschaffing jou als betalende ouder echt (veel) geld gaat kosten, dan is zo'n herbeoordeling best het overwegen waard. Wel is er uiteraard een kans dat zoiets niet zonder slag of stoot gaat: de alimentatieontvangende ouder zit er waarschijnlijk niet op te wachten dat het bedrag lager wordt.

Als jullie als ex-partners nog prima met elkaar door één deur kunnen, is overleg hierover misschien helemaal niet zo'n probleem. Maar lukt dat niet, dan zul je bij de rechtbank een verzoek om herziening moeten indienen.

Meer lezen over kinderalimentatie? Op deze pagina vind je veel informatie.

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›