IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je kunt partneralimentatie afkopen. Maar er zijn wel nadelen

De Britse miljardair Chris Hohn is 424 miljoen euro armer geworden door zijn echtscheiding. Dat is namelijk het bedrag dat hij zijn ex-partner aan alimentatie moet betalen. Het is één van de duurste echtscheidingsregelingen uit de Britse geschiedenis.

Daar zit hij natuurlijk helemaal niet op te wachten. Waarschijnlijk heeft niemand er zin in om partneralimentatie te betalen - of het nou om uitzonderlijk hoge bedragen gaat of niet. Het betekent immers dat je nog aan elkaar en aan een betalingsplicht vastzit, terwijl jullie de periode samen niet voor niets hebben beëindigd.

Overigens neemt het aantal gevallen van partneralimentatie èn de hoogte ervan wel af, al sinds 2009. Volgens het CBS komt dat mogelijk door de stijgende financiële zelfredzaamheid van vrouwen.

Lees ook: Hier heb je recht op als je gaat scheiden

Afkopen: twee mogelijkheden

Moet je alimentatie betalen en wil je in één keer van je betalingsplicht af zijn, dan kun je ervoor kiezen de partneralimentatie af te kopen. Dat kan op twee manieren:

  1. Met een eenmalige geldsom, gebaseerd op de hoogte en de duur van de alimentatie. Er zijn varianten: zo kun je er voor kiezen een gezamenlijke schuld volledig op je te nemen.

  2. Met overbedeling. Dat betekent dat de gehele inboedel wordt toegewezen aan de ex-partner die recht heeft op alimentatie. Variant: de ontvanger krijgt de gehele waarde van de levensverzekeringpolis of de overwaarde van de woning - mochten jullie die samen hebben.

Natuurlijk is het wel de vraag of je de middelen hebt om de partneralimentatie af te kopen. Voor miljardair Hohn vormt dat wellicht geen probleem, maar het is helemaal niet raar als jij niet een stapel geld hebt klaarliggen en gewoon afhankelijk bent van je maandelijkse inkomsten.

Speelt dat geen rol? Dan moet je het nog met je ex eens worden over deze regeling en het te betalen bedrag. En ook als dat allemaal in kannen en kruiken is, en de betaling je fiscaal gezien ook past, zijn er nog een paar dingen om bij stil te staan voordat je in één keer aan die alimentatieplicht voldoet.

Alimentatieplicht kan vervallen

In principe betaal je de partneralimentatie gedurende een vaststaande periode, maximaal twaalf jaar. Als jullie huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd en er geen kinderen zijn geboren, is de duur van de alimentatieplicht maximaal gelijk aan de duur van het huwelijk. Partneralimentatie vervalt wanneer de ontvanger opnieuw trouwt of gaat samenwonen.

En daar zit 'm het nadeel van afkopen: betaal je alles in één keer en hertrouwt de ontvanger binnen een paar jaar, dan heb je voor een grote periode te veel geld betaald. Herziening is in principe niet meer mogelijk.

Er blijft een onderhoudsplicht

Bovendien is er geen herziening van het bedrag meer mogelijk als één van de twee bijvoorbeeld meer of minder gaat verdienen. Bij een maandelijkse afbetaling zijn hierover eenvoudiger afspraken te maken.

Je moet er ook nog rekening mee houden dat je, ook al koop je de alimentatie af, je wel onderhoudsplichtig blijft. Dus in die zin ben je niet door de afkoopsom in één keer van je partner af. Als de alimentatie-ontvanger binnen twaalf jaar na het afkopen van de alimentatie een bijstandsuitkering aanvraagt bij de gemeente, dan daarvoor alsnog bij jou worden aangeklopt.

Houd er overigens rekening mee dat er nog een vorm van alimentatie is, de kinderalimentatie, en dat je die niet kunt afkopen.

Lees ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›