IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let hier op als je online verzekeringen vergelijkt

Vergelijkingssites leveren niet altijd de beste deal op.

Dat was deze week uitgebreid in het nieuws.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zeggen de sites consumenten te helpen de beste of goedkoopste verzekering te vinden. Maar de getoonde top drie is niet per definitie een weergave van de beste producten, zegt de toezichthouder tegen RTL Nieuws.

De nieuwszender noemt onder andere de volgende problemen:

  • Vaak kan een aanbieder van verzekeringen alleen in de top drie terechtkomen wanneer hij bereid is de vergelijkingssite een vergoeding te geven als iemand er een product afsluit.

  • Sommige sites verrekenen tijdelijke of eenmalige kortingen in de premie. Daardoor lijkt die premie lager te zijn dan-ie daadwerkelijk is.

  • Er zijn vergelijkingssites die bepaalde variabelen, zoals de hoogte van het eigen risico, standaard instellen. Dat kan ervoor zorgen dat consumenten minder nadenken over hun keuzes.

Dit nieuwtje past geheel bij de tijd van het jaar, want de zorgpremies voor 2015 zijn bekend. En dus kun je je als consument nú gaan verdiepen in een eventuele wissel van zorgverzekeraar.

Check ook: Je bent gek als je nu niet van zorgverzekeraar wisselt

Slim vergelijken: zeven tips

Even helder: het bovenstaande wil helemaal niet zeggen dat je geen gebruik moet maken van vergelijkingssites. Die sites kunnen namelijk hartstikke handig zijn. Maar let wel even goed op. Zeven tips van AFM.

1. Gebruik meerdere sites

Maak bij verschillende sites een vergelijking van het door jou gewenste product. Vergelijkingssites hanteren allemaal een eigen methode. Ze kunnen in prijs verschillen voor exact hetzelfde product, om de simpele reden dat ze een andere prijs met een bepaalde bank of verzekeraar hebben afgesproken. Ook verschilt de dienstverlening van site tot site.

2. Let niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit

Check niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit van een product of de dienstverlening. Let op de hoogte en het type dekking, de hoogte van het eigen risico, de dienstverlening van de website. Gebruik hiervoor een vergelijkingssite die ook de kwaliteit meeweegt in de vergelijking.

3. Check niet alleen de top drie

Zoals gezegd zijn er vergelijkingssites die een top drie tonen met producten van aanbieders die betalen als jij het product via die site afsluit. Bekijk altijd de complete resultatenlijst, het overzicht met alle verzekeringen, zodat je weet welk product het beste bij jouw situatie past.

4. Let op bij kortingen

Bij sommige producten krijg je een korting of cadeau. Kijk, als je korting krijgt, goed naar de wijze waarop deze korting wordt gegeven. Is het een eenmalige korting, of een maandelijkse? Is de korting al verwerkt in de getoonde prijs?

5. Pas op voor advertentiesites

Er zijn websites die de indruk willen geven dat ze een persoonlijke vergelijking maken. Maar in werkelijkheid doen ze dat niet: ze vragen geen persoonlijke gegevens aan je en inventariseren je wensen niet. Op die manier is de vergelijking niet van toepassing op jouw situatie en heeft daardoor geen toegevoegde waarde. Dit zijn echte advertentiesites.

6. Ga na wat de site moet weten

Bedenk wat de website van jou moet weten om een goede vergelijking te maken. Een vergelijking kan alleen goed op jouw situatie en wensen aansluiten als de site voldoende informatie van jou heeft. Het verschilt per site welke informatie wordt gebruikt om producten te vergelijken.

Het kan zijn dat gegevens al standaard zijn ingevuld. Check goed of deze info wel op jou van toepassing is. En: als je verschillende opties aan- en uitzet tijdens het vergelijken, kun je precies zien wat de invloed van bepaalde dekkingen op de totaalprijs van het product is.

7. Tot slot: bedenk wat je van de site verwacht

De dienstverlening kan per site verschillen. Vergelijkingssites met een AFM-vergunning geven daar informatie over. Ze zijn verplicht een aantal vragen op de site te beantwoorden:

  • Wat doe de vergelijkingssite voor jou?
  • Waaraan verdient de vergelijkssite geld?
  • Hoe komt de vergelijking tot stand?
  • Hoe volledig is de vergelijking?

Lees ook: Besparen op je zorgverzekering? Betaal de premie direct voor het hele jaar

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›