IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ja, vakantiegeld wordt straks meer belast. Maar het lijkt allemaal wel mee te vallen

Wiebes jaagt op alle extra's. Vakantiegeld schaamteloos afgeroomd.

Daarmee kopt De Telegraaf vandaag. Uit berekeningen van salarisverwerker Salar Nederland blijkt dat er bij mensen met middeninkomens volgend jaar harde klappen vallen, zo wordt er gemeld.

Deze mensen houden in 2015 12% minder vakantiegeld over. En werkenden met een brutosalaris van 4.000 tot 4.250 euro per maand leveren relatief het meeste in, schrijft de krant: zo'n 250 euro extra.

Lees ook: Een onaangename verrassing: de naheffing. Dit is wat je moet betalen

"Vakantiegeldbullshit"

Boze reacties alom. Eerst al alle berichtgeving rondom de naheffing, nu dit. Op Twitter werd het er niet gezelliger op, dat was te verwachten. Voorbeeldje:

Het nieuws werd hier en daar opgepakt door andere media. Das Kapital schreef er bijvoorbeeld dit artikel over. Maar daar kwam de website snel op terug, met een stuk getiteld Rectificatie: Vergeet vakantiegeldbullshit, u houdt in 2015 juist méér over.

Het blijkt allemaal namelijk iets genuanceerder in elkaar te steken. Das Kapital, in de betreffende rectificatie:

"In plaats van dat Wiebes 'al onze extra's afpakt' blijkt het namelijk te gaan om een simpele voortzetting van dezelfde regels waardoor u dit jaar een naheffing krijgt."

"Dus de afbouw van de heffingskortingen die voor dit jaar nog niet verrekend konden worden en waarover u straks een blauwe envelop krijgt thuisgestuurd, wordt voor 2015 wél gewoon automatisch ingehouden van het vakantiegeld. Dat dit nadelige gevolgen heeft voor uw vakantiegeld is evident, echter houdt u per saldo nog steeds geld over."

Lees ook: Nog even over die naheffing. Misschien moet je rente betalen

Per saldo houd je misschien juist meer over

Het zit als volgt. Bij werkenden met een middeninkomen wordt volgend jaar weliswaar meer belasting op bepaalde inkomsten - zoals vakantiegeld - automatisch ingehouden (in plaats van via een naheffing betaald), dus deze mensen zullen minder vakantiegeld - als zodanig - op hun rekening zien verschijnen.

Maar dit 'verlies' wordt, in elk geval voor de meesten, gecompenseerd door een hoger netto salaris (vanwege de verhoging van de arbeidskorting én de verruiming van de belastingschijf van 42%).

Brutoinkomens tussen 3.500 en 7.000 euro gaan er sowieso 1% op vooruit. Heb je een brutoinkomen tot en met 1.500 euro, dan ga je er netto iets op achteruit.

Het nettovakantiegeld bij alle brutoinkomens tot 7.500 euro daalt, maar bij salarissen vanaf 1.750 euro per maand wordt dat gecompenseerd. Hier vind je de berekeningen van Salar.

Hoe het allemaal uitpakt is te zien in deze tool van RTL Nieuws. Houd er wel rekening mee dat jouw persoonlijke situatie kan afwijken van deze - algemene - cijfers.

Natuurlijk zijn het naheffingscircus en dat belastinggedoe beslist niet prettig, zwak uitgedrukt. En er zijn dus ook mensen die er niet op vooruit gaan in 2015, wat hun loonstrookje betreft.

Maar een tweet zoals die hierboven klinkt toch wel paniekeriger dan nodig. Hieruit blijkt het belang van duidelijke, complete berichtgeving maar weer. :-)

Lees ook: Het belastingtarief in de eerste schijf gaat wél omhoog

Gerelateerde Tools