IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vrouwen zijn beter op de hoogte van hun financiën dan mannen

Wat is dat toch met vrouwen en geld? Ze zijn slechter in financieel onderhandelen, krijgen minder betaald dan mannen voor dezelfde functie, blijven vaker thuis bij de kinderen en zijn zo dus minder financieel zelfstandig dan hun mannen.

Terwijl onderzoek van het Nibud (Geldzaken in de praktijk 2012 en Mannen, vrouwen en geldzaken) juist uitwijst dat vrouwen meer met geldzaken bezig zijn dan mannen, hun eigen geldzaken dan. En beter op de hoogte zijn van hun financiële situatie.

In de tabel hieronder van het Nibud staan de percentages mannen en vrouwen die het meer eens dan oneens of helemaal eens zijn met de stelling:


Zo blijkt uit de tabel dat alleen op het gebied van kostenvergelijken (wat kost hetzelfde product in verschillende winkels?) mannen beter scoren dan vrouwen.

Wat kost wat?

Het is belangrijk voor de financiële planning om te weten welke vaste lasten er iedere maand zijn binnen een huishouden. Ook hier blijkt dat mannen dit minder goed kunnen inschatten dan vrouwen. Behalve op verzekeringen scoren vrouwen weer beter dan mannen.

In de tabel hieronder van het Nibud staat het percentage mannen en vrouwen dat niet kan inschatten hoe hoog bepaalde kosten zijn:

De vaste kosten voor energie, internet, televisie en telefoon staan niet in de tabel omdat er op deze posten geen verschil was tussen mannen en vrouwen.

Gemakzucht

De grootste verschillen tussen mannen en vrouwen ontstaan als gekeken wordt naar de houding ten opzichte van geld. Hier blijkt dat mannen meer op de korte termijn gericht zijn, gemak een grote rol speelt en ze luxe belangrijker vinden dan vrouwen.

De percentages mannen en vrouwen die het eens is met de stelling (bron Nibud):

Dat vrouwen beter op de hoogte zijn van hun geldzaken, wil niet zeggen dat ze er minder moeite mee hebben dan mannen. Van de vrouwen vind 44% geldzaken lastig tegen 36% van de mannen. Mannen zijn ook minder met geld bezig dan vrouwen, 51% tegenover 41%.

Lees ook: Steek je kop niet in het zand als het op je financiën aankomt

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld makkelijker rondkomen dan vrouwen. Misschien dat ze daarom wat gemakkelijk over hun geldzaken denken?

Maar als het op rondkomen aankomt, komen er meer zaken bij kijken. Zo speelt het opleidingsniveau, de hoogte van het inkomen en het hebben van kinderen een grote rol:

Lees ook: Regel belangrijke zaken voor ze urgent worden

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›