IEXGeld

Dossiers

Profiel

Handig: meer tijd om je nieuwbouwhuis met schenking af te betalen

Om de huizenmarkt uit het slop te trekken, heeft de overheid het bedrag voor de schenkingsvrijstelling tot 1 januari 2015 verhoogd van 52.281 euro naar 100.000 euro.

Tenminste als de ontvanger het geld gebruikt voor aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek. Wat ook mag is het belastingvrije schenkingsbedrag gebruiken voor onderhoud of een verbouwing van je eigen huis.

Check ook: Checklist: hoeveel kan ik belastingvrij schenken?

Mooi voor al die (nieuwe) huiseigenaren die op deze manier, met behulp van geld van bijvoorbeeld hun ouders, dat droomhuis kunnen kopen of verbouwen.

Maar wat als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht dat op 1 januari nog niet opgeleverd - en dus ook nog niet afbetaald - is?

Na vragen van de Tweede Kamer heeft de overheid besloten om in dit geval de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling iets op te rekken. Er is wel een belangrijke voorwaarde:

  • Je moet in 2014 minimaal de eerste termijn van het aankoopbedrag voor de nieuwbouwwoning hebben betaald. Daarna mag het huis in 2015 worden afbetaald.

Overigens kun je schenkingen die worden gebruikt voor verbouwing of onderhoud nog tot 1 januari 2017 besteden. Daarvoor gelden twee voorwaarden:

  • De schenking (van maximaal 100.000 euro) moet voor 1 januari 2015 zijn gedaan. Snel handelen dus als je nog van plan bent te schenken of als je een schenking mag ontvangen.
  • Je moet de woning nu in bezit hebben. Je kunt dus niet na 1 januari gaan verhuizen en dan dat grote bedrag gebruiken voor een verbouwing van je nieuwe huis.

Check ook: Een nieuwbouwwoning kopen: wat komt daar bij kijken?

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›