IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geluk kun je kopen! Dit zijn drie eenvoudige manieren

Financiële vrijheid is geen mysterie, maar je eigen keuze. Dat is één van de motto's van Seadna Quigley, oprichter van de website Mango Dream.

Seadna gaat op regelmatige basis gastcolumns schrijven voor IEXGeld. Favoriete onderwerpen zijn spaarzaam leven, beleggen en de wijze waarop je het maximale geluk uit je geld kunt halen.


Geluk is niet te koop. Dat hebben we allemaal van jongs af aan geleerd. Maar Amerikaanse onderzoekers hebben recent het tegendeel bewezen.

Het is blijkbaar wel degelijk mogelijk geluk te kopen met geld. Van sommige uitgaven worden we gelukkiger dan van andere.

De mysterieuze relatie tussen geld en geluk

Eerst even dit. Geld en geluk hebben een moeilijke relatie. We moeten, van jongs af aan, een balans zien te vinden tussen geld verdienen en doen wat we leuk vinden. Op school worden we aangemoedigd dingen te doen die we interessant en leuk vinden, maar tegelijkertijd worden we er continu aan herinnerd dat je als advocaat en tandarts meer verdient dan als muzikant of filosoof.

Doordeweeks heb je werk. In het weekend heb je hobby’s.

Gelukkig ligt het wel wat genuanceerder. Hoeveel je verdient heeft namelijk weinig te maken met hoe gelukkig je bent. Ondernemers verdienen gemiddeld minder dan mensen met een vast contract, maar zijn wel gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek van Jolanda Hessels van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De vrijheid en zelfstandigheid van het ondernemen is belangrijker dan het geld dat het oplevert, is de conclusie.

Meer spullen, minder geluk

En geluk is ook niet afhankelijk van hoe veel spullen je hebt.

We worden dagelijks gebombardeerd met advertenties die impliceren dat we gelukkiger, mooier, of hipper worden als we een bepaald product kopen. Het zijn echter aankopen die vrijwel altijd teleurstellen. Die nieuwe laptop of smartphone waar je een fortuin aan hebt uitgegeven is in eerste instantie nieuw en spannend, maar na een paar dagen ben je eraan gewend. Wat eerst een fantastische aankoop lijkt, is al gauw het nieuwe normaal.

Voor dit fenomeen hebben psychologen een naam: het hedonisch gewenningseffect. Onderzoekers in Tilburg hebben hier een schokkend voorbeeld van gevonden. Het blijkt namelijk dat mensen die een miljoen euro winnen in de loterij zes maanden later gemiddeld niet gelukkiger zijn dan mensen die op dezelfde dag een arm of been verliezen.

Alles went – zelfs een miljoen euro.

Lees ook: Verander niets dat gewoon naar behoren werkt

Geld, geluk & de wetenschap van slim uitgeven

Is er dan helemaal geen manier om gelukkig te worden van het geld waar we zo hard voor moeten werken? Elisabeth Dunn en Michael Norton, twee Amerikaanse wetenschappers, beweren van wel.

In hun boek Happy Money: The Science of Smarter Spending laten ze zien dat het wel degelijk mogelijk is geluk te kopen, al is het misschien niet op de manier waarop jij denkt. Dunn en Norton beweren dat geluk niet afhangt van hoeveel je uitgeeft, maar de manier waarop je je geld uitgeeft.

Hoe? Dat lees je hieronder.

Drie soorten uitgaven waar je gelukkig van wordt

1. Investeer je geld in anderen

Geld uitgeven aan anderen brengt, zo blijkt, meer geluk en voldoening dan wanneer je het uitgeeft aan jezelf. Eigenlijk is het best logisch, maar door geld uit te geven aan anderen worden we zelf gelukkiger. De schrijvers geven drie voorbeelden van hoe je geld uit kunt geven aan anderen om gelukkiger te worden:

  1. Je vrienden trakteren
  2. Een feestje geven
  3. Aan een goed doel doneren

Check ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

2. Geef geld uit aan ervaringen

We worden gelukkiger van ervaringen dan van spullen. De herinneringen die we aan een mooi dagje uit overhouden zorgen ervoor dat we nog lang na kunnen genieten. Ook al geven we dan meer uit – omdat we langer kunnen genieten, worden we gelukkiger. Geef je geld daarom niet uit aan de nieuwste iPhone 6, maar ga liever naar een goed concert of restaurant, of boek een vakantie.

We worden zelden blijvend gelukkig van nieuwe spullen. Spullen verliezen hun glans, gaan kapot. Of er komt een nieuwe, betere versie uit. Een mooie ervaring geeft echter blijvend geluk door de mooie herinnering die we eraan overhouden.

3. Betaal vooruit

We worden gelukkiger van een vakantie die we maanden van tevoren boeken dan van een last-minute. De reden hiervoor is simpel: een belangrijk deel van de ervaring is de anticipatie en spanning die je voelt voordat je het vliegtuig instapt. We fantaseren in de maanden voor vertrek al over het parelwitte strand en de azuurblauwe zee, en van die dagdroom worden we gelukkig.

Een simpele manier om gelukkiger te worden van onze uitgaves is daarom om vooruit te betalen. Reserveer het etentje een aantal weken van te voren. Koop de kaartjes voor het concert vandaag alvast, zodat je er de komende twee maanden naar toe kan leven. De anticipatie en spanning die je ervaart zal ervoor zorgen dat je extra van de ervaring kunt genieten.

Dit heeft de expert erover te zeggen

Benieuwd wat de schrijvers van Happy Money er zelf over te zeggen hebben? In onderstaande Tedx-video legt Michael Norton uit hoe je het maximale geluk uit je geld kunt halen.

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 27 november 2014 14:31 0
    En van het nu alvast uitgeven aan ervaringen voor de toekomst helpt ook met vermogensrendamentsheffing, waardoor je nog weer meer ervaringen kan kopen.
  2. [verwijderd] 16 februari 2015 15:45 0
    Er is nóg een manier, en die is gratis. Lees dit ebook: bookboon.com/nl/manage-je-eigen-succe...

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›