Je huwelijksdag: volgens velen de mooiste dag van je leven.
Maar wel een dag waarvoor je flink moet betalen. Er hangt een aardig prijskaartje aan het ja-woord en alle festiviteiten er omheen. Hoeveel je er precies aan kwijt zult zijn, dat hangt grotendeels van je eigen wensen af, dat spreekt voor zich.
Maar er zijn wel richtlijnen: zo kost de gemiddelde bruiloft volgens ThePerfectWedding zo'n 15.000 euro.
Dan moet je rekening houden met de volgende gemiddelde kosten:
- Kleding bruid: 1.500 euro
- Kleding bruidegom: 700 euro
- Kleding bruidskinderen: 150 euro
- Kapper en make-up: 150 euro
- Bruidstaart (per genodigde): 4 euro
- Bruidsboeket: 125 euro
- Trouwvervoer: 500 euro
- Ringen: 1.000 euro
- Buffet (per genodigde) 25 euro
- Diner (per genodigde) 35 euro
- Locatie: 3.000 euro
- Decoratie: 300 euro
- Fotograaf: 1.200 euro
- Drukwerk: 250 euro
- Huwelijksnacht: 300 euro
- Huwelijksreis: 2.500 euro
- Muziek trouwfeest: 1.000 euro
- Officiële gedeelte: 300 euro
- Receptie (per genodigde): 15 euro
- Trouwbedankjes: 150 euro
Goedkoper trouwen: prioriteiten stellen
Al met al zul je dus behoorlijk wat uitgaven moeten doen. En natúúrlijk heb je wel iets voor je huwelijk over, maar het is beslist niet raar als je het graag zo betaalbaar mogelijk houdt. Besparen! En dat doe je op de volgende manieren.
- Stel prioriteiten. Ga na wat je het belangrijkste vindt en focus je daar eerst op. Niet álles uit het bovenstaande lijstje hoeft immers van toepassing te zijn op jouw huwelijk. Ga bijvoorbeeld na: wil je zowel een buffet als een diner, en óók een receptie? Als je er één wegstreept kun je al aardig besparen. En: wil je dat al je gasten de hele dag aanwezig zijn, of volstaat een dagdeel ook?
- Over die gasten gesproken: je kunt kosten binnen de perken houden als je je bruiloft klein en intiem houdt. Immers: hoe minder gasten, hoe minder kosten.
- Kijk of je op maandag(ochtend) kunt trouwen. Dan is 't in veel gemeenten gratis.
- Geef het feest niet op een officiële - dure - locatie, maar (als je niet heel veel gasten hebt) gewoon thuis. Of anders in een park. Doe in dat geval wel navraag bij je gemeente, want dit mag niet overal zomaar.
- Kijk of je in je familie- en vriendenkring mensen kunt vinden die bepaalde taken van de professionals kunnen en willen overnemen. Misschien kun je op die manier heel wat besparen op een fotograaf, make-up of muziek. Bedenk je wel dat je van deze mensen misschien niet té veel kunt vragen.
- Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar je kunt heel wat besparen als je tweedehands bruidskleding koopt. Doe je dat, lees deze tips dan eens.
Lees ook: Checklist: trouwen onder huwelijkse voorwaarden?