IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen voor je kroost: kies voor babybeleggen

Wat leuk! Mijn collega belegt voor zijn kids. Eens kijken, wat heeft hij zoal voor zijn bloedjes van kinderen gekocht? In ieder geval geen aandelen Mattel. :-) Klik op het plaatje - iets verder naar beneden - voor de hele portefeuille: dit is waar hij mee start.

Nou is beleggen mijn collega, die deze twee identieke portefeuilles voor zijn twee kindertjes (0 en 2) heeft samengesteld, met de paplepel ingegoten en hij weet door schade, schande én succes alles over het spel en de knikkers op de beurs. En daarom kan hij het niet kan laten om zelf te prutsen met aandelen.

 

En waarom ook niet. Voor langetermijnbeleggen is het echt niet verboden om zelf een paar mooie aandelen uit te kiezen, in plaats van alleen maar in de fondsen en trackers van de banken en beleggingshuizen te beleggen. Let wel, deze selectie is zeker geen hard advies, maar gewoon een voorbeeld.

Orkaan van kritiek

Goed om te weten is dat mijn collega zeker niet druk handelt: dit is een Buy & hold-portefeuille. En buiten deze aandelen koopt hij verder geen losse aandelen; wel stort hij iedere maand 50 euro per baby bij in de wereldindex (via een Vanguard-indexfonds) tot ze 18 zijn.

Corné van Zeijl doet het voor zijn vierkoppige kroost, deze pensioenadvocate doet het voor haar dochtertje (0) en dan heb ik iedereen gehad in Nederland. :-) Want geen groter ongeloof, orkaan van kritiek en zelfs boosheid roept u over u af, als u mensen zegt niet alleen te sparen, maar ook te beleggen voor hun kinderen.

Het nut daarvan ga ik niet meer uitleggen. Zeker als u voor pasgeboren kinderen meteen een pensioenportfolio start, moet met vele decennia aan horizon voor de boeg de wereld echt ten onder gaan, wil uw kroost hier niet goed uitspringen. Ga voor de gein maar eens rekenen. Hier, maar er zijn meer handige tooltjes.

Vergelijk het met de spaarrente

Zelf ben ik conservatief en voorzichtig (dan kan het uiteindelijk eerder mee- dan tegenvallen) en reken ik met aandelen alleen met dividend van 2,5% per jaar. Mogelijke koerswinst streep ik weg tegen kosten, inflatie, belastingen en inefficiency op de markten en in beleggingsfondsen (bijvoorbeeld dividendlekken).

Misschien bent u enthousiaster, of bullisher. Ga maar eens rekenen met 5% per jaar ofzo en vergelijk dat met spaarrente van 1% per jaar. Na dertig jaar en verder zorgt het rente-op-rente-effect er voor dat uw ogen duizelen. Denk hier eens aan als u - hoe Hollands - een spaarrekening voor uw klein(e)kinderen opent.

En oh ja industrie, kom eens met mooie producten voor de jongste categorie beleggers! Zodat ook mensen die van toeten noch blazen weten hier met een gerust hart hun geld voor hun kroost in kunnen steken. En ho ho, niet de nadruk leggen op knalroze goodies en andere onzin, maar gewoon transparant en lage kosten.

Een evenwichtige aandelensectie

Nog even terug naar de selectie van m'n collega. Persoonlijk vind ik die helemaal niet slecht. Best evenwichtig:

 • Degelijke waarde-aandelen met een mooi dividend en dan ook nog eens keurig in energie, farma en eten en drinken (Shell, Pfizer, Nestlé),
 • Wat technologie, want dat heeft toch de toekomst (ASML en Google)
 • De grootste ter wereld en ook zo'n beetje de minst in opspraak geraakte bank (Wells Fargo)
 • Hollandsch Glorie, wat natuurlijk ook een degelijk dividend- en waarde-aandeel is (Boskalis Westminster)
 • Het enige wat misschien mist is een dobbelaandeeltje in de categorie 3D-printing, robots of andere (bio)technologie. Aan de andere kant, met maar zeven aandelen zou ik zoiets ook niet gokken

OK, laat maar horen wat u vindt en hoe u voor uw kroost of kleinkinderen zou beleggen. Of juist helemaal niet!

Gerelateerde Tools

Reacties

10 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. RoonDog 5 sep 2014 om 17:01 0
  Het is nog erger.
  Mijn kindertjes hebben sinds hun zesde jaar allebei een account bij een broker. Ik heb ze alleen uitgelegd wat een aandeel is. Regelmatig herzien we de portefeuille maar zij mogen zelf aandelen kiezen. We doen alleen dat weg waar de groei uit lijkt op dat moment. Ze kiezen wat ze op dat moment cool vinden. Dus wat krijg je dan? Een goudmijn, Apple, etc. Rendement is > 10% geweest afgelopen jaren.

  Soms voelt het als die beleggende Gorilla, maar blijkbaar vangen zij toch wel signalen op, maar dan op een manier die ik niet versta.
  Anyway het is geweldige kapstok om wat economische principes uit te leggen. En die ING pennierekening.... die heeft alleen als doel om geld uit de muur te krijgen.
 2. theo1 5 sep 2014 om 17:04 0
  Hangt ervan af wat je precies wil.

  Wil je echt helemaal niet nadenken, geen enkel werk doen en gewoon 30 jaar compounden, dan gewoon alles in VT (Vanguard Total World Stock). En dan iedere maand iets bijkopen en daarbij het opgelopen dividend meenemen. Je hebt je investering wel in dollars, dus de koopkracht in euro kan variëren. Maar dat valuta-aspect vind ik zelf niet zo interessant omdat het onderliggend toch over de hele wereld verspreide activiteiten zijn die intern dus al hedgen voor valuta-schommelingen.

  Wil je gewoon een inkomen dat sneller groeit dan de inflatie, dan kun je denken aan een mandje Britse investment trusts. Denk aan een combinatie van City of London, Perpetual Growth and Income, Temple Bar en Murray International. Daarmee kom je al een heel eind. Hier komt je inkomen dus in Britse ponden.

  Wil je in bedrijven investeren, zou ik een mandje maken van stabiele, degelijke marktleiders met een lange traditie van dividendverhogingen. Denk aan Shell, Unilever, McDonalds, Coca Cola, Diageo, General Mills, Johnson & Johnson, Procter & Gamble. Je kunt het lijstje zelf vast wel afmaken. Gebruik de dividend aristocrats lijst voor inspiratie. Ik zou mikken op een stuk of 10, 15 namen. Als de portefeuille echt groot wordt, kan je naar 20 à 25 namen gaan. Het dividend binnen laten stromen, iedere maand spaargeld toevoegen en steeds als je bedrag bij elkaar hebt dat de transactiekosten onder 1% brengt, de kleinste positie aanvullen.

  Persoonlijk zou ik HAL en Acomo willen hebben want dat zijn de beste bedrijven op de Nederlandse beurs.
 3. deuk 5 sep 2014 om 17:06 0
  beslist aan te bevelen maar over een periode van 30 jaar rekenen met een spaarrente van 1% lijkt mij niet erg realistisch. Dit doet echter niets af aan het verhaal.
 4. [verwijderd] 5 sep 2014 om 17:18 0
  Leuk! Hoe iets van de lunchtafel kan veranderen in een column...

  Aan deze keuze ligt (gelijk aan kinderen van RoonDog) geen echte analyse ten grondslag. Op basis van onderbuik gevoel in 10 minuten samengesteld. Is vooral ook een experiment. BuyHold aandelen versus BuyHold Tracker.

  Misschien leuk om ze later inderdaad naast deze basis (die ik hoe dan ook wil houden tot het einde) ook zelf nog aandelen te laten bijkopen.

  PS: Zal ervoor zorgen dat ook al mocht dit geheel verdampen, ze in ieder geval een studie kunnen afmaken ;-)
 5. RoonDog 5 sep 2014 om 17:44 0
  Klopt, voor de studie hebben we Vanguard.
  :-)
  Kan vader ook liever lui dan moe zijn als hij dat wil.
 6. Belegde boterham 5 sep 2014 om 23:29 0
  Ben daar in het verleden ook mee bezig (druk) geweest, zelfs ooit een draadje over geopend op IEX, maar heb er vanaf gezien na een gesprek met onze notaris. Gesprek ging over nalatenschap ed in zijn algemeen, maar vertelde van mijn plan en hij adviseerde: 'Zorg dat je het zelf goed voor elkaar hebt", helpen kan later altijd nog. (hypotheek aflossen, zelf beleggen etc etc)

  Beleg wel zelf met die strategie, dividend met name (80% van porto), de jaarlijkse toename is lekker (kan de porto van Menno van Hoven van Beleggers Belangen ook adviseren), dividend aristocrats.

  Het rijtje met aandelen kan ik me aardig in vinden, zou alleen nog wat meer spreiding nemen, geografisch en meer sectoren.
 7. Belegde boterham 5 sep 2014 om 23:29 0
  En succes natuurlijk!
 8. Daalen 6 sep 2014 om 10:33 0
  Waar kun je voor een beetje acceptabel tarief maandelijks een bedrag voor je kroost in trackers beleggen? Ben het helaas nog niet tegengekomen.
 9. [verwijderd] 6 sep 2014 om 11:35 0
  Je mag belastingvrij € 5229 per jaar schenken aan je kind. Doe dit de eerste drie levensjaren in een derde pijler-pensioenfonds en beleg het met een rendement van 6,75% per jaar en je kind heeft op 65-jarige leeftijd exact het pensioen waar de meeste van dromen. Voor inflatie, het kroos moet uiteraard niet te lui worden en zelf ook nog wat bijdragen..
 10. ErikB 7 sep 2014 om 00:25 0
  SketchNI, het vermogen van minderjarige kinderen dien je toch op te tellen bij je eigen vermogen bij je belastingaangifte (en belast men dus met 1,2% vanaf de grens). Ik vraag me af of je daar rekening mee hebt gehouden en wat is dan het nut van het vroege schenken? Je gaat apart kosten maken voor het beleggen namens je kind. Dit kun je tot een bepaald moment ook onder je eigen naam doen toch?

10 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Wie denkt dat beleggen een rationeel proces is, heeft het mis. Deze fout... Lees verder ›