IEXGeld

Dossiers

Profiel

Allemaal aan de IBAN. Dit verandert er vanaf augustus.

De invoering zou eigenlijk al in februari plaatsvinden, maar werd uitgesteld tot 1 augustus. Dus over een paar dagen is het zover. We hebben het hier over IBAN, ofwel international bank account number, waarvan iedereen in Europa straks gebruik moet maken.

Zowel particulieren als bedrijven gaan over op het achttien tekens tellende rekeningnummer. Maar... wat gaat er dan precies gebeuren? Vier vragen en antwoorden.

1. Waarom moeten we over op IBAN?

In het kort: IBAN komt voort uit een Europese wetgeving. Consumenten en bedrijven moeten volgens deze wetgeving vanaf 1 augustus 2014 bij alle betalingen gebruikmaken van IBAN. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wilde graag dat de oude rekeningnummers nog tot 2016 gebruikt konden worden, maar dit gaat dus niet door.

Het is de bedoeling dat het betalingsverkeer in Europa eenvoudiger en soepeler wordt. Alle rekeningnummers moeten op dezelfde manier zijn opgebouwd. Dan kan er één betaalmarkt komen: de Single European Payments Area (SEPA).

Als dat allemaal lukt, kan het betalingsverkeer zonder oponthoud plaatsvinden. Het idee is dat er uiteindelijk geen verschil meer is tussen binnenlandse betalingen en betalingen naar en van andere Europese landen. Er wordt al tien jaar gewerkt aan de invoering van dit systeem.

2. Wat verandert er voor de consument?

Eigenlijk niet zoveel. Als je nu geld overmaakt via internetbankieren, verandert het systeem een oud rekeningnummer automatisch in een IBAN-nummer. Vanaf 1 augustus gebeurt dit niet meer. Daar moet je dus op letten.

En wil je je rekeningnummer uit het hoofd leren, dan moet je meer tekens onthouden.

De Nederlandsche Bank (DNB) zegt over dit langere nummer:

"De Nederlandse IBAN heeft 18 tekens. Het nummer 2445588 bij de ING Bank, wordt NL 86 INGB 0002445588, waarbij: NL = landencode, geeft aan dat het een Nederlands rekeningnummer is; 86 = controlegetal, met vaste formule berekend; bevestigt dat nummer bestaat; INGB = bankcode, aanduiding van de bank waar de rekening wordt aangehouden; 0002445588 = oude rekeningnummer, met nullen aangevuld tot 10 cijfers."

Op heel veel betaalpassen staat het IBAN-nummer al, in plaats van het oude rekeningnummer. En als je een nieuwe pas aanvraagt of krijgt (bijvoorbeeld omdat je oude verlopen is), krijg je er automatisch één met IBAN-nummer. Je hoeft dus niet speciaal naar de bank om een nieuwe pas te regelen.

Overigens: wie nu al overboekingen maakt naar het buitenland, maakt al gebruik van IBAN. Helemaal nieuw is het dus niet.

Check ook: Veelgestelde vragen en antwoorden over IBAN voor particulieren.

3. Wat verandert er voor bedrijven?

Voor bedrijven verandert er meer dan voor consumenten. Waar de consument niet zelf iets hoeft te veranderen - maar alleen het koppie er bij moet houden bij 't overmaken van geld - moeten bedrijven veel dingen zelf regelen. Voorbeelden zijn hun administratie, aanpassingen op briefpapier, hun facturen. Ze moeten dus vooral op veel kleine dingen letten. ABN Amro heeft een tool gemaakt waarmee ondernemers kunnen zien of zij klaar zijn voor IBAN.

Vooral voor kleine bedrijven die weinig met buitenlandse betalingen te maken hebben, is IBAN een vervelende overgang. Ze moeten namelijk uitgaven doen om de IBAN-veranderingen door te voeren, maar maken er in praktijk eigenlijk geen gebruik van.

Check ook: Veelgestelde vragen en antwoorden over IBAN voor bedrijven.

Goede doelen vormen een uitzondering: zij mogen gebruik blijven maken van hun korte nummer. Giro 555, bijvoorbeeld. Dus zij hoeven niet meer bang te zijn voor minder inkomsten vanwege een ingewikkelder rekeningnummer.

4. En gaat dat lukken, 1 augustus?

Nee, waarschijnlijk niet. Nog niet zo lang geleden waren er, volgens DNB, zo'n 20.000 Nederlandse bedrijven nog niet volledig overgestapt. Voor die bedrijven begint de tijd nu te dringen. Want, schrijft RTL Nieuws, bedrijven die met automatische incasso hun geld innen, moeten ook zorgen dat hun rekeningnummer wordt gewijzigd. Anders krijgen zij hun geld niet.

Dat is vooral belangrijk voor bedrijven die veel automatische incasso's doen. Want bij die bedrijven komt er dan wel erg veel geld niet binnen. Een bedrijf kan natuurlijk gewoon een factuur sturen, maar dan is het wel afwachten wanneer er daadwerkelijk wordt betaald. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf en niet van de klant dat het geld uiteindelijk binnenkomt.

Als je als consument geld van een bedrijf moet krijgen dat nog niet over is op IBAN, dan krijg je het geld later. Veel problemen worden daar echter niet bij verwacht, omdat die betalingen redelijk makkelijk zijn om te zetten.

Met de Over Op IBAN-app kun je alle oude rekeningnummers omzetten naar IBAN

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›