IEXGeld

Dossiers

Profiel

Opgelet! Dit verandert er in jouw portemonnee op 1 juli

1 juli wordt door de overheid vaak aangegrepen om nieuwe regels te introduceren of bestaande te wijzigen. Wat heeft dit voor invloed op jouw portemonnee morgen?

Meevallers

 • Minimumloon omhoog - Het minimumloon stijgt met 0,65% naar 8,63 euro bruto per uur, of 1495,20 euro per maand. Het leeftijdsafhankelijke minimumjeugdloon stijgt met 0,65%. Even opletten als je zoon of dochter een zomerbijbaantje heeft dus.
 • AOW en uitkeringen omhoog - De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen stijgen mee met het minimumloon. Een AOW-uitkering voor alleenstaanden bedraagt wordt bruto 1104,95 euro per maand. Samenwoners krijgen per maand 762,88 euro bruto per persoon.
 • Versoepeling regels kinderbijslag pubers - Voor een kind van 16 of 17 dat al een diploma heeft, kregen de ouders tot 1 juli alleen kinderbijslag als het kind aan bepaalde eisen voldeed. Deze eisen zijn vervallen. Voor een thuiswonend kind met diploma krijg je nu altijd kinderbijslag. De enige voorwaarde is dat je kind niet meer dan 1266 euro netto per kwartaal verdiend.
  Let op, in de zomermaanden kan dit meer worden als je zoon of dochter een bijbaantje heeft. In de zomer mag een kind maximaal 1300 euro netto extra bijverdienen. De precieze regels staan op de site van de SVB.
 • Internetten en bellen in het buitenland goedkoper - Goed nieuws voor alle vakantiegangers. Contact onderhouden met het thuisfront wordt goedkoper. Het maximum tarief voor bellen is vanaf 1 juli geen 30 cent meer, maar 23 cent per minuut. De maximale prijs voor mobiel internetten daalt van 55 cent naar een kwartje per mb.
 • Minder kwijt aan gas en licht - De energieprijzen gaan omlaag met ongeveer 35 euro per gezin. Vanwege de zachte winter en het warme voorjaar betaalt u dit jaar sowieso minder aan de gas- en energieleverancier.

Tegenvallers

 • Minder lenen met NHG - IEX-columnist Jos Koets waarschuwde er al voor, het maximale leenbedrag voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie daalt morgen naar 265.000 euro. Dit was tot en met vandaag 273.584 euro.

Lees ook: Stappenplan zo koop je een huis

Lees ook: NHG dupeert huiseigenaren

 • Kinderbijslag bevroren - Tot 2016 indexeert (aanpassen aan inflatie) de overheid de kinderbijslag niet. Dus per 1 juli blijft de kinderbijslag hetzelfde als in het eerste halfjaar en aangezien er wel inflatie is, kunnen ouders minder kopen van hetzelfde kinderbijslagbedrag.
 • Huurverhogingen - Bij een sociale huurwoning mag de verhuurder de huur een keer per jaar verhogen, meestal op 1 juli. De overheid stelt de maximale huurverhoging vast, maar verder is het inkomensafhankelijk.

Lees ook: Stappenplan kopen of huren

 • Zwartsparen taboe - Voor iedereen die nog een spaarrekening heeft in een ver buitenland: na 1 juli hanteert de Belastingdienst een strengere inkeerregeling. Zwartspaarders moeten 30% van de verschuldigde belasting betalen als boete. Als de Belastingdienst je betrapt op belastingontduiking, dan kan de boete oplopen tot 300% van de verschuldigde belasting.
Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›