IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo laag als nu was de rente nog nooit (in de laatste 450 jaar)

Op het moment is de rente laag. Historisch laag. De actie van ECB-voorzitter Draghi vorige week deed de percentages bepaald niet stijgen, van de rente op je spaargeld word je zeker niet rijk en we kunnen eigenlijk wel zeggen dat de hypotheekrente lager is dan ooit.

Dat is natuurlijk allemaal niet voor niets, maar is het normaal, zo'n extreem lage rente? Nou nee, beslist niet.

Beleggingsfonds Hoofbosch maakte een financiële canon en gaf daarin, behalve de ontwikkelingen op de aandelenmarkt, de lange rente in Nederland weer. Te beginnen rond 1540, ten tijde van de opheffing van het renteverbod.

De grafiek toont belangrijke gebeurtenissen die van invloed zijn geweest op de rente. Er wordt onder andere stilgestaan bij het begin van de Tachtigjarige oorlog (1568), de oprichting van de Wisselbank van Amsterdam (1609), bij de overeenkomst van Bretton Woods (1944) en de Eurocrisis.

Maar waar je ook kijkt, terug in de tijd, je komt nergens een punt tegen waarop de rente zo laag is als nu. Uitzonderlijk.

Dit overzicht werd in 2013 gepubliceerd en is daarom niet helemaal up-to-date, maar het zet de huidige renteontwikkelingen aardig in perspectief. (klik op de afbeelding voor een grote versie).

Gerelateerde Tools

Lees ook:

6 tips om bankfraude te voorkomen

Miljoenen Nederlanders zijn nog altijd vatbaar voor bankfraude. Lees verder ›