IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo laag als nu was de rente nog nooit (in de laatste 450 jaar)

Op het moment is de rente laag. Historisch laag. De actie van ECB-voorzitter Draghi vorige week deed de percentages bepaald niet stijgen, van de rente op je spaargeld word je zeker niet rijk en we kunnen eigenlijk wel zeggen dat de hypotheekrente lager is dan ooit.

Dat is natuurlijk allemaal niet voor niets, maar is het normaal, zo'n extreem lage rente? Nou nee, beslist niet.

Beleggingsfonds Hoofbosch maakte een financiële canon en gaf daarin, behalve de ontwikkelingen op de aandelenmarkt, de lange rente in Nederland weer. Te beginnen rond 1540, ten tijde van de opheffing van het renteverbod.

De grafiek toont belangrijke gebeurtenissen die van invloed zijn geweest op de rente. Er wordt onder andere stilgestaan bij het begin van de Tachtigjarige oorlog (1568), de oprichting van de Wisselbank van Amsterdam (1609), bij de overeenkomst van Bretton Woods (1944) en de Eurocrisis.

Maar waar je ook kijkt, terug in de tijd, je komt nergens een punt tegen waarop de rente zo laag is als nu. Uitzonderlijk.

Dit overzicht werd in 2013 gepubliceerd en is daarom niet helemaal up-to-date, maar het zet de huidige renteontwikkelingen aardig in perspectief. (klik op de afbeelding voor een grote versie).

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Dirck van Buren 11 juni 2014 17:35 0
  Interessant overzicht, alleen jammer dat zelfs de grote versie niet leesbaar is.
 2. [verwijderd] 12 juni 2014 09:54 0
  quote:

  Dirck van Buren schreef op 11 juni 2014 17:35:


  Interessant overzicht, alleen jammer dat zelfs de grote versie niet leesbaar is.  Dirck, als je het plaatje opent en er nogmaals op klikt wordt deze vergroot. Of je kunt hem opslaan.
 3. Henk30 12 juni 2014 12:31 0
  Interessant, en bedankt, maar uiteindelijk uitslaggevend is niet de absolute rente maar de reele rente na aftrek van inflatie.Die inflatie is echter eerst werkelijk bekend is NA aflloop van de periode. De aktuele lange rente is dus in feite niets anders als de -verwachting voor - de inflatie en reele rente voor de komende periode.. Trek je daar de nu bekende -werkelijk opgetreden- inflatie over de voorafgaande periode terugwerkend kijkend vanaf krijg je dus een optimisme / pessimisme waarde van de verwachting erin. Of de inflatie gaat stijgen of dalen.
  Gekorrigeerd voor die optimisme / pessimisme waarde krijg je uit vanuit dat resultaat uiteindelijk de over langere tijd stabiele doorsneewaarde voor de reele rente.
  Interessanter is dus die beide waarden te bekijken.
  De reele rente is nu negatief

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›