IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom ik nu een huis koop: "ik durfde niet de eerste te zijn"

De huizenmarkt lijkt langzaam op te krabbelen. Wie zijn die mensen die nu hun slag slaan? Om de serie af te trappen sprak IEXGeld met onze eigen redacteur Arend Jan Kamp (45). Hij huurt, maar krijgt nu de kans zijn eigen woning van de woningbouw te kopen.

Waarom koop je nu en niet een of twee jaar geleden?

“Ik had het huis vorig jaar nog goedkoper kunnen krijgen, maar ik durfde niet de eerste te zijn in mijn blok die kocht. Voor hetzelfde geld worden er geen huizen gekocht en krijg je Tokkies naast je te wonen. Dat is een nachtmerrie."

"Maar ineens waren er een paar panden verkocht. Vorig jaar vroegen ze tweederde van de WOZ-waarde, nu stuurden ze gewoon een makelaar die een taxatierapport maakte. Over de prijs kun je niet onderhandelen.”

Ze durven nu weer te vragen?

“Daar zeg je wel wat. Ik merk nu wel in mijn telefoongesprekken met de woningbouw dat ze minder makkelijk zijn dan een jaar geleden. Toen moesten ze er echt vanaf. Nu hebben ze alweer wat meer praatjes."

"Hier in Amsterdam durft men weer te kopen. Maar leg dit niet blind op het land. Ik denk dat voor Delfzijl Oost of Geleen Zuid een heel ander verhaal geldt.”

Hoe staat de huizenmarkt in Amsterdam er dan voor?

“Ik weet dat niet. Maar ik zie wel vraag in de markt. Ondanks dat ik vind dat de huizenmarkt van Amsterdam eigenlijk veel te duur is, zie ik toch dat er een zekere bodem onder ligt. Waardoor mensen toch weer gaan kopen."

"Ik woon in een mooie buurt in Amsterdam, een gewilde buurt ook, en daar is gewoon vraag. Ik zie om me heen dat huizen gewoon verkocht worden.”

Dat was een paar jaar geleden nog niet zo?

“In een betere buurt van Amsterdam kun je eigenlijk niet onder de drie ton kopen. En dat segment is volgens mij nog steeds zo dood als een pier. Het modaal inkomen is misschien dertig-, veertigduizend euro. Doe dat keer vier of vijf, dat is de hypotheek die iemand kan krijgen."

"Ga dat maar eens vergelijken met wat er aan prijzen op Funda staat. Daar zie ik een enorme mismatch tussen. Ook bij mij in de buurt."

"Maar ja, het is Amsterdam. Er zit gewoon een premie op, dus vandaar dat ik koop. Ik krijg een mooie korting van de woningbouwvereniging, heb geen kosten, dus waag ik de gok.”

Je hebt altijd gehuurd. Had je gedacht dat je altijd zou blijven huren, en wanneer is dat veranderd?

“Eind jaren 1990 ging ik voor het eerst naar huizen kijken, maar ik vond ze veel te duur. In die tijd gingen hypotheken gewoon voor zes, zeven keer bruto weg. Toen ging het al te hard, de prijzen stegen met 20% per jaar."

"Ik dacht, ik wacht wel tot de markt afkoelt, maar dat gebeurde niet want met de euro dacht iedereen blijkbaar ineens dat huizen goedkoop waren. Toen ging het heel hard."

"Voor 2008 heb ik wel een paar keer gedacht dat het niet meer zou lukken om een huis te kopen. Ik was een scheefhuurder tegen wil en dank. Dat is overigens ook een reden om nu te kopen. Want over een paar jaar betaal ik mijn hypotheek gewoon aan huur, en dan heb ik liever een hypotheek.”

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›