IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze risico's zien huizenkopers vaak over het hoofd

Een waarschuwing van Vereniging Eigen Huis (VEH), vorige week: vaak zien huizenkopers risico's die bij een langlopende hypotheek horen in hun enthousiasme over het hoofd. 

Waarschijnlijk komt dat door de historisch lage hypotheekrente en de druk om een huis te kopen. "Daardoor nemen mensen vaak overhaaste beslissingen."

De vereniging baseert zich op een onderzoek onder ruim vijfhonderd mensen die onlangs een woning hebben gekocht of nog met de aankoop bezig zijn.

Lees ook: We zetten de hypotheekrente steeds vaker langer vast

De risico's volgens Vereniging Eigen Huis

Wat zijn die risico's dan precies? Als volgt:

  • Werkloosheid. Eén op de vier huizenkopers houdt bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening met de gevolgen van een eventuele werkloosheid.

  • Studieschuld. Daarnaast zijn er kopers die hun studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van hun hypotheek. De helft houdt bij de berekening van de maandlasten geen rekening met de aflossing van de studieschuld.

  • Overlijden. Als een huis door twee mensen wordt gekocht en één van hen overlijdt, kunnen betalingsproblemen op de loer liggen.

De vereniging roept hypotheekadviseurs nu op hun klanten actief op deze risico's te wijzen.

Maatregelen nemen

Welke maatregelen kun je nemen om de risico's te verkleinen als je zelf een huis gaat kopen? Ten eerste is bij veel hypotheken het nemen van een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Ook het risico van werkloosheid is voor een aardig deel af te dekken met een verzekering. 

Een andere manier om de kans op betalingsproblemen aanzienlijk te verminderen is door simpelweg niet voor de hoogst mogelijke lening te gaan. Daardoor is de kans dat je de lasten niet meer kunt dragen als er in de toekomst een inkomen(sdeel) wegvalt uiteraard kleiner.

Misschien kun je op basis van je huidige inkomen een flink bedrag lenen, maar dat betekent niet dat de aflossing ervan automatisch binnen je (huidige en toekomstige) uitgavenpatroon past. Ook voor de huizenkopers met een stevige studieschuld is dat iets om in het achterhoofd te houden.

Lees ook: Kun je de hypotheek nog betalen als de rente stijgt?

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›