IEXGeld

Dossiers

Profiel

We zetten de hypotheekrente steeds vaker langer vast

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) kiezen Nederlanders steeds vaker voor een langere rentevaste periode als ze een hypotheek afsluiten - mogelijk gedreven door de lage hypotheekrente.

Zo is het aantal nieuwe hypotheken dat werd afgesloten met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar in een jaar tijd gestegen van 39 naar 52%. In onderstaand plaatje van DNB zijn (de verschuivingen van) de voorkeuren van Nederlandse huishoudens (én van die in het gehele eurogebied) te zien.

Check ook: Wat moet je verdienen om je droomhuis te kunnen kopen?

Concreet is dit nu de situatie in Nederland (gegevens maart 2016):

  • 52% van de Nederlandse huishoudens koos voor een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar.
  • 20,5% koos voor een periode van langer dan tien jaar.
  • 15% ging voor een rentevaste periode tot één jaar.
  • 12,5% koos voor een rentevaste periode tussen de één en vijf jaar.

Alle ontwikkelingen zijn te lezen op de site van DNB.

Lees ook: Hypotheekrente: lang vastzetten of snel aflossen?

Lange rentevaste periode: kiezen voor zekerheid

Een relatief lange rentevaste periode voelt momenteel voor veel Nederlanders als de beste keuze, zo blijkt. Maar is het altijd verstandig? Wat moet je in overweging nemen als je er zelf ook aan denkt de rente voor een langere tijd vast te zetten?

Een voordeel is de zekerheid: je weet precies wat je de gehele periode betaalt. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld een variabele rente, die meebeweegt met de marktrente, of bij een kortere rentevaste periode: dan moet je na een of enkele jaren opnieuw een renteperiode afspreken, tegen het dan geldende percentage. En dat kan maar zo hoger zijn...

...maar ook lager. En dat is een nadeel als je juist voor een lange rentevasteperiode hebt gekozen: als de rente over een paar jaar nóg lager is, profiteer jij simpelweg niet. Een ander nadeel is dat hoe langer je de rente vastzet, hoe meer je in verhouding betaalt: bij een lange rentevaste periode horen in de regel hogere rentepercentages. Je rente mag dan wel laag zijn; hij is altijd nog hoger dan hij geweest zou zijn bij een kortere rentevaste periode.

Je kunt het zo zien dat je betaalt voor de zekerheid die je krijgt als je langer vastzet. Het is een risico dat je zelf moet afwegen. Het is belangrijk om verschillende scenario's door te (laten) rekenen (en eventueel te bespreken met een hypotheekadviseur).

Lees ook: Kun je je hypotheek nog betalen als de rente gaat stijgen?

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›