IEXGeld

Dossiers

Profiel

De Prinsjesdagstukken zijn uitgelekt. Een greep uit de kabinetsplannen.

Het is bijna Prinsjesdag: aanstaande dinsdag wordt de Miljoenennota officieel gepresenteerd en horen we wat het kabinet voor 2016 in petto heeft. Maar de begrotingsplannen zijn - geheel volgens traditie - al uitgelekt. Gisteren kreeg RTL Nieuws de stukken in handen. Wat weten we nu? Een greep uit de uitgelekte én al eerder bekendgemaakte maatregelen.

Lasten op arbeid

De lasten op arbeid worden verlaagd. De tweede en derde belastingschijf gaan met zo'n 2 procentpunt naar beneden en de derde belastingschijf wordt verlengd: het inkomen waarbij je het toptarief van 52% moet betalen komt hoger te liggen.

Daarnaast worden de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de arbeidskorting verhoogd (bij deze laatstgenoemde krijgen inkomens tot 50.000 euro maximaal 700 euro meer korting).

Belasting op vermogen

De belasting op vermogen gaat op de schop. De vrijstelling van 21.000 euro (vermogen waarover geen belasting betaald hoeft te worden) wordt verhoogd naar 25.000 euro.

De belasting op tegoeden (sparen en beleggen) tot 125.000 euro gaat omlaag, die op hogere vermogens omhoog. Hier lees je er alles over.

Lees ook: Vermogensbelasting op de schop. Zo komt het er uit te zien.

Ouderschapsverlof

Vaders krijgen vanaf 2017 langer ouderschapsverlof. Momenteel hebben ze na de geboorte van hun kind recht op twee vrije dagen. Dat worden er straks vijf.

Zorgpremie en -toeslag

In 2016 zal de zorgpremie zo'n zeven euro per maand duurder zijn dan nu het geval is. Bijna iedereen die zorgtoeslag ontvangt zal volgend jaar 67 euro meer ontvangen.

Belastingvrije schenking eigen huis

Vanaf 2017 kan er 100.000 euro belastingvrij worden geschonken (als het geld wordt gebruikt voor de eigen woning en de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is). Momenteel is deze vrijstelling 52.752 euro. Hier lees je er meer over.

Lees ook: De schenkingsvrijstelling voor een eigen huis gaat weer omhoog

Persoonlijke aandacht voor ouderen

Voor ouderen in verpleeghuizen komt er duizend euro per persoon per jaar beschikbaar. Daarvan kan elke bewoner iedere dag een uur persoonlijke aandacht krijgen van een begeleider.

Belasting op bronwater, frisdrank en sapjes

De belasting op bronwater, frisdrank en sap gaat omhoog. Vooral de belasting op drankjes als jus d'orange en Spa Rood zal stijgen. De tarieven worden gelijk getrokken met die van cola en soortgelijke frisdranken.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag gaat vanaf volgend jaar met 5,8% omhoog. Ouders ontvangen straks voor ieder kind dat naar de opvang gaat meer toeslag.

In de meeste gevallen zal het om een bedrag van vijftig tot honderd euro gaan. Hier kun je er meer over lezen.

Lees ook: Gaan je kinderen naar de opvang? Goed nieuws voor jou: het wordt goedkoper.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›