IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wel of geen hypotheekadvies: wat te doen? Hier moet je op letten.

De meeste mensen die een huis willen kopen zullen een hypotheek moeten regelen. Maar dat is niet iets wat je met één druk op de knop voor elkaar hebt.

Het vergt bijvoorbeeld het nodige uitzoek- en rekenwerk, en bovendien is het nog maar de vraag of je die zo gewenste hypotheek daadwerkelijk kunt krijgen.

Op zo'n moment kun je veel aan advies hebben. Maar er zijn ook mensen die er juist voor kiezen de hypotheek helemaal zelf af te sluiten.

Een adviseur inschakelen

Een veelgenoemde reden om te twijfelen - wel of geen advies? - is de prijs van dat advies. Je kunt rekenen op zo'n 2.000 à 2.500 euro, maar er zijn ook uitschieters naar 3.500 euro.

Voorheen was de prijs onderdeel van het totaalpakket als je een financieel product, zoals een hypotheek, afsloot. Daardoor was niet duidelijk wat je nou eigenlijk precies betaalde. Sinds het provisieverbod geldt is dit anders, want je betaalt nu rechtstreeks voor het advies. Dat heeft overigens meer concurrentie tussen adviseurs opgeleverd, waardoor de gemiddelde kosten van hypotheekadvies lager zijn geworden.

Maar geld kost het natuurlijk nog steeds. Daar staat wel tegenover dat je adviseur je bij het complete proces kan begeleiden. Hij weet exact waar hij op moet letten, welke berekeningen hij moet maken, wat voor jou verstandig is om te doen.

Hij kent alle ins en outs van de verschillende mogelijkheden en kan inschatten wat in jouw situatie de beste keuze is. Bovendien is hij verplicht een financieel rapport voor je te maken en hij kan eventueel benodigde verzekeringen tegelijk met de hypotheek voor je afsluiten.

Je kunt terecht bij de adviseur van een bank (wel kun je via hem alleen een hypotheekproduct van deze bank afsluiten), bij een adviseur van een adviesketen of bij een geheel zelfstandig adviseur.

Lees ook: Dit is de toegevoegde waarde van hypotheekadvies

Zelf een hypotheek afsluiten: execution only

Afsluiten zonder tussenkomst van een adviseur kan ook. Dit heet execution only. Wie op die manier een hypotheek afsluit doet dit zelf, rechtstreeks bij de hypotheekverstrekker, en wint hiervoor dus in principe geen advies in.

Het is dan wel erg belangrijk dat je weet wat je doet. Zoals gezegd: een hypotheek is niet zo eenvoudig te regelen. Bovendien brengt het flinke verplichtingen met zich mee. Daarom zul je bij de aanbieder een kennis- en ervaringstoets moeten afleggen. Zo wordt bekeken of het verstandig is dat jij een hypotheek afsluit.

Is de uitkomst positief, dan betekent dit nog niet automatisch dat je de hypotheek daadwerkelijk mag afsluiten. Sommige aanbieders verstrekken bijvoorbeeld geen execution only-hypotheek aan zelfstandigen of mensen met een uitkering.

En, ook belangrijk: afsluiten van een execution only-hypotheek is niet gratis. Bij ABN Amro betaal je bijvoorbeeld hoe dan ook 850 euro aan afsluitkosten (ter vergelijking: hypotheekadvies voor starters kost er 1750 euro).

Een korte checklist

Goed, wat te doen? Dat kan nog best een lastige keuze zijn. Uiteindelijk moet je natuurlijk zelf je afwegingen maken.

Wel doen we alvast een voorzetje. Als je één of meerdere punten uit onderstaand lijstje bevestigend kunt beantwoorden, dan heeft advies wat ons betreft een streepje voor.

Ik ga voor het eerst een hypotheek afsluiten

Ik heb nog nooit eerder een financieel product via execution only afgesloten

Ik weet nu nog niet precies wat ik van execution only moet verwachten

Ik twijfel nog over welke hypotheekvorm en rentevastperiode ik moet kiezen

Ik ben bereid extra te betalen voor gedegen advies


Lees ook: Starters kunnen kiezen uit drie hypotheken. Welke past het beste bij jou?

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›