IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ruilen, lenen, delen: het is koop-niets-nieuws-maand

Ben je al gestopt met met roken? Nee, dat zou eigenlijk wel moeten in oktober volgens de Stoptober-gedachte. 

Stoptober is een initiatief van zeven instanties om de maand oktober niet te roken. Via een app, Facebook en Twitter krijgen rokers voortdurend prikkels om te stoppen. En naast het feit dat roken slecht is voor je gezondheid is het ook heel slecht voor je portemonnee.

Stel dat je begin van de maand al was gestopt en je rookte ongeveer één pakje in twee dagen. Dan had je nu al 7 x 6 (7 pakjes sigaretten à 6 euro) = 42 euro bespaard. De hele maand 15 x 6 = 90 euro. En besluit je écht te stoppen, dan heb je volgend jaar rond deze tijd 90 x 12 = 1080 euro bespaard.

Van dat geld zou je prima een abonnement op de sportschool kunnen betalen. Dubbel winst: je bent gezonder én je hebt meer geld te besteden.

Buy Nothing New

Een ander oktoberinitiatief is Buy Nothing New. Een onlinestimulans om een maand lang niets nieuws te kopen. Heb je iets nodig, kijk dan of je kan ruilen, lenen of ga naar een tweedehandswinkel.

Het idee erachter is om je meer bewust te maken van alles wat je al bezit en meer te genieten van de spullen die je al hebt. Het geld dat je overhoudt, kan je gebruiken om leuke dingen te doen (en niet te kopen).

Er zijn tal van mogelijkheden om niets nieuws te hoeven kopen. Naast lenen, ruilen of de tweedehandswinkel, kan je ook nog delen, opknappen en repareren. Kijk aan de andere kant ook eens goed naar wat je eigenlijk allemaal weggooit. Kan je er nog iemand anders blij mee maken?

Goede initiatieven vinden wij bij IEXGeld en als je nog niet meedoet, het kan nog. Trouwens waarom zou je je beperken tot alleen oktober?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›