IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een rechtszaak aanspannen, dat regel je online

Als je 'n geschil met iemand hebt en je komt er samen absoluut niet meer uit, dan kun je soms weinig anders doen dan naar de rechter stappen.

Tot voor kort moest dat altijd fysiek, maar er is iets nieuws: tegenwoordig kun je de gang naar de rechter ook online maken, dankzij de zogenaamde eKantonrechter. Zo kun je je problemen dus digitaal uitvechten.

Het gaat om eenvoudige geschillen

Volgens De Rechtspraak is de digitale rechter geschikt voor geschillen als huurkwesties, burenruzies, arbeidsgeschillen en klachten over producten of diensten. Eenvoudige problemen over wonen, werken en winkelen, die gaan over een bedrag tot maximaal 25.000 euro, kunnen worden behandeld. Voor zoiets als een echtscheiding kun je er dus niet terecht, maar voor heel veel andere dingen wel.

Als je wilt weten of jouw probleem geschikt is voor zo'n eKantonprocedure, dien dan online een verzoek in. De rechter kijkt dan of je in aanmerking komt. De procedure verloopt geheel online, met uitzondering van de zitting. Na afloop ontvang je de uitspraak digitaal - het proces duurt ongeveer acht weken. Het Juridisch Loket zegt dat zo'n manier van een rechtszaak voeren kosten kan besparen, omdat je geen (aangetekende) documenten per post hoeft op te sturen. Maar je betaalt wel gewoon griffierecht.

Wel een béétje onpraktisch

Nou, dat klinkt wel heel eenvoudig allemaal: met een paar muisklikken een rechtszaak regelen, allemaal heel simpel vanuit huis. Wel zijn er wat dingen om op te letten. Want niet álles aan dit systeem is heel praktisch:

  • De zitting zelf vindt, zoals gezegd, fysiek plaats. Maar dit kan alleen in Rotterdam of 's-Hertogenbosch.
  • Een hoger beroep is in de procedure niet mogelijk.
  • Beide partijen moeten het goed vinden dat het geschil digitaal wordt uitgevochten. Dat is overigens iets wat de Consumentenbond heel erg jammer vindt: de bond wil dat het op korte termijn mogelijk wordt dat partijen de eKantonrechter eenzijdig kunnen inschakelen.

Check ook: Stappenplan: scheiden, wat komt daar bij kijken?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›