IEXGeld

Dossiers

Profiel

Stappenplan: wat te doen bij dreigend baanverlies?

Staat je baan op de tocht? Ga dan nu alvast op zoek naar een andere functie en wacht niet tot je ontslagbrief in je inbox of op de deurmat ploft. Marco den Hartog, coach bij Dreamjob geeft vijf stappen die je helpen bij de zoektocht naar een nieuwe werkgever.

Stap 1. Laat het je niet overkomen.

“Kom eerder in actie dan je werkgever. Als je hoort dat er een reorganisatie aankomt, begin dan alvast met om je heen te kijken, solliciteren en schakel meteen je netwerk in. Ook als nog niet duidelijk is wie er precies wordt ontslagen. Dat zorgt er ook voor dat een mogelijk ontslag geen verrassing meer hoeft te zijn, met alle negatieve emoties erbij.” En door alvast actief op zoek te gaan naar een andere baan ben je de collega’s die mogelijk tegelijk ontslagen worden voor.

Stap 2. Bedenk of je in dezelfde branche aan de slag wilt en kan

“Vaak is het zo dat als er banen bij bedrijf A verdwijnen, die ook waarschijnlijk bij B op de tocht staan. Zeker in gespecialiseerde sectoren. Dezelfde baan vinden bij een andere bank kan dus lastig zijn. Mocht je straks niet meer in dezelfde sector terecht kunnen, bedenk dan wat je wel zou willen en kunnen. Overstappen naar een andere branche vergt mogelijk meer investeringen op persoonlijk en cv-vlak.”

Stap 3. Reageren op een vacature in de krant is te laat reageren

“Driekwart van het werk komt niet in de krant. Een personeelschef vraagt eerst intern rond of iemand nog een geschikte kandidaat weet. Door nu bijvoorbeeld een lijstje te maken van tien potentiële bedrijven waar je zou willen werken, daar een afspraak te maken voor een gesprek, staat jouw naam mogelijk al op zijn lijstje voor die droombaan.

Een afspraak maken met een bedrijf waar je in de toekomst wilt werken, is overigens niet makkelijk. Doe het dan ook niet onder het mom van een open sollicitatie, maar vraag om een adviesgesprek op loopbaangebied. Vraag ze mee te denken met uw carrière en breng zo en passant je cv en persoonlijkheid onder de aandacht.”

Stap 4. Solliciteren is persoonlijk

“Zie jezelf als een product, zorg dat je je heel goed kan aanprijzen en zet jezelf op een goede manier in de markt. Het cv van nu is ook heel anders. Vroeger was de staat van dienst heel erg belangrijk, nu draait het meer om waar je staat op het gebied van je persoonlijke en professionele ontwikkeling en wat je wilt in een baan.”

Check ook: Stappenplan: op zoek naar een baan

Stap 5. Er zijn geen banen, er is wel werk

“Werkgevers hebben momenteel niet graag extra mensen op de loonlijst, maar ze hebben wel klussen voor mensen met ervaring en een uitgebreid netwerk. Denk aan interim-werk of verhuur je aan dit soort bedrijven als ZZP’er.” Wees in ieder geval niet bang ook korte klussen of contracten aan te pakken.

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in