IEXGeld

Dossiers

Profiel

Stappenplan: een testament opstellen

Wil je voorkomen dat je nalatenschap volgens de wet wordt verdeeld, dan kun je een testament opstellen. Dat mag al vanaf zestien jaar. Dit moet wel bij de notaris gebeuren, anders is het niet rechtsgeldig. En, met een testament kan ook belasting worden bespaard of betaling uitgesteld. Een stappenplan in tien punten. 

1. Bedenk wat je precies wilt regelen

Wie wil je wat nalaten? Dan kunnen natuurlijk gewone spullen zijn zoals een bank of lamp, maar ook je aandelenportefeuille, je auto, je hond of zelfs je huis.

2. Spreek het door

Bespreek met andere belanghebbenden wie je wat na wilt laten en waarom. Zo heeft dat nichtje dat binnenkort op kamers wellicht gaat meer aan de wasmachine of een geldbedrag dan aan een auto. Hou er rekening mee dat mensen ook negatief kunnen reageren op wat je ze eventueel na wilt laten. Zo wil je zus wellicht niet de nieuwe baas worden van je hond, maar een geldbedrag erven vindt iedereen mooi meegenomen. Als je daarom liever niet wilt vertellen hoe je bezittingen na je dood verdeeld moeten worden, kan je het natuurlijk ook geheim houden voor de potentiele erfgenamen.

3. Zet het alvast op papier

De verdeling van je bezittingen kun je thuis op papier zetten en bij de notaris officieel vast laten leggen in een testament.

4. Mag het wel, wat je wil?

De notaris kan je helpen je wensen te toetsen aan de wet. Kinderen kan je bijvoorbeeld volgens de wet wel onterven, maar ze kunnen na je overlijden een legitieme aanspraak doen of aanspraak proberen te maken op een legitieme portie. Dat is een soort gegarandeerd minimum dat doorgaans de helft van het kindsdeel beslaat, dat de onterfde kinderen, als zij dat willen, kunnen opeisen. Het is wel altijd een geldbedrag en kan dus niet uitgekeerd worden in bezittingen.

5. Concept

De notaris maakt nu samen met jou een concepttestament en stuurt dat op zodat je het thuis rustig na kunt lezen.

6. Tekenen

Na eventuele aanpassingen kun je het definitieve document komen tekenen bij de notaris.

7. Landelijke database

De notaris bewaart het testament en slaat dit op in een landelijke database, het Centraal Testamentenregister. Zo raakt je je testament niet kwijt en kan elke notaris in Nederland na je overlijden kijken of je een testament hebt opgesteld.

8. Wat kost het?

Een eenvoudig testament kost ongeveer 300 euro en hoe meer je wilt vastleggen, hoe duurder het wordt. De notaristarieven zijn vrij, dus het loont om rond te bellen en op internet offertes aan te vragen bij kantoren in de buurt.

9. Pas door de jaren heen aan

Je persoonlijke situatie of wet-en regelgeving kunnen door de jaren heen veranderen. Check dus regelmatig of het testament nog up to date is.

10. Voor altijd

Je kunt een testament in het Centraal Testamentenregister niet wijzigen. Het blijft altijd bestaan. Je kunt wel een nieuw testament opstellen dat het oude herroept. Het jongste testament is leidend.

Handgeschreven akte

Wil je geen testament opstellen, maar wel je bezittingen verdelen, dan kun je een handgeschreven akte opstellen. De voorwaarden voor zo'n akte zijn dat er een datum en hantekening opstaan en het bij een notaris in bewaring worden gegeven. Dit document kan je wijzigen door het weer terug te vragen bij de notaris en te vernietigen of een nieuw document in bewaring te geven.

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in