IEXGeld

Dossiers

Profiel

Cash weer aan het werk zetten? Hier liggen kansen

Ben je in de afgelopen maanden terughoudender geworden over beleggen? Dat is begrijpelijk: na het slechte beursjaar 2022 zijn meer beleggers aan de zijlijn gebleven. Heb jij cash over? Volgens analisten van Capital Group is het tijd om dat geld weer te laten renderen.  

“De vlucht naar cash en alternatieven voor cash, zoals geldmarktfondsen en kortlopende staatsobligaties, is begrijpelijk”, stelt investment director Julie Dickson van Capital Group. “Vorig jaar hebben aandelen en obligaties terrein verloren door de stijgende rente, de inflatie en de vertragende economische groei.” Volgens Dickson is de Amerikaanse geldmarkt op 31 mei van dit jaar tot een recordhoogte van $5.400 miljard gestegen.

Dreigende recessie misschien al ingeprijsd

Zij is evenwel van mening dat de vooruitzichten mogelijk niet zo somber zijn als beleggers ze momenteel inschatten. Dickson denkt dat een dreigende recessie misschien al is ingeprijsd en dat een economisch herstel sneller kan plaatsvinden dan gewoonlijk het geval is.

Bedrijven hebben volgens haar goed geanticipeerd op een vertraging van de economie, door onder meer de voorraden en balans op te schonen. Ook staat de Amerikaanse consument er relatief goed voor, ondanks de inflatie.

Check ook: 4 manieren om een waardeloze belegger te worden

En die inflatie is ook nog eens aan het afkoelen, ziet Dickson. “Het zal zeker even duren voordat de Fed de inflatie terugbrengt naar de doelstelling van 2,0%, maar ik denk dat zelfs een verlaging naar 3,0% voor de consument al kan aanvoelen als een reële loonsverhoging”, zegt ze.

Dit alles biedt verschillende kansen om je cashreserves te gebruiken, stelt Dickson en geeft enkele tips. 

Europese multinationals interessant

Zo kun je volgens Dickson je cash gebruiken voor een belegging in Europese multinationals. De Europese economie is veerkrachtig gebleken, ondanks de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de stijgende rente en veel Europese bedrijven liggen er goed bij.

“Veel succesvolle multinationals in Europa zijn zeer bedreven in het aanboren van externe inkomstenstromen uit verschillende delen van de wereld, van Azië en Latijns-Amerika tot de Verenigde Staten”, legt Dickson uit. “In Europa kunnen bepaalde bedrijven zelfs in een moeilijke economische omgeving goed presteren.”

Dickson is erg te spreken over Europese luxereuzen als LVMH, die klanten overal ter wereld bedienen. De wereldwijde concurrentie stimuleert innovatie. “De knowhow die ze op deze manier ontwikkelen, is moeilijk te kopiëren”, aldus Dickson.

Minder risicovolle tips

Ook voor beleggers met koudwatervrees heeft Dickson tips, bijvoorbeeld aandelen met een hoog dividend, die potentie bieden op zowel een stabiel inkomen als waardestijging.

Ook zouden bepaalde kort- en middellang- lopende obligaties die een hogere rente bieden dan in 2022 interessant kunnen zijn voor risicomijdende beleggers. Dickson denkt dan aan US Investment Grade-obligaties vanonder meer Amerikaanse nutsbedrijven. “Als gereguleerde verkopers van essentiële basisgoederen zijn nutsbedrijven doorgaans immuun voor veel van de huidige economische en marktrisico's.” Ook Amerikaanse grootbanken zijn volgens haar nog in goede vorm. 

Lees ook: 10 redenen waarom Buffett zo succesvol is

Gerelateerde Tools